Mit gondol egy népzenét imádó, török programozó a Belső-Ferencvárosról? From Turkey to Ferencvaros

A Belső-Ferencváros Alapunk kampánya során – amelyben célunk, hogy az eddig összegyűlt adományt kiegészítsük 343 ezer Ft-tal, hogy meglegyen a helyi közösségi programok támogatását  szolgáló pályázatunkhoz szükséges 1  millió Ft –  megkérdeztünk itt élő külföldieket is. Sorozatunkban arra voltunk kíváncsiak, mit szeretnek a lakókörnyezetükben és mit szeretnének másként látni, mi az, amivel szemben kritikusak? (fotó: Pivarnyik Balázs)

Faruk_EriFaruk Gurbuz, Törökországból származik, élt New Yorkban, 12 éve telepedett le a IX. kerületben

Sokáig éltem New Yorkban, ahol a feleségemmel, Erikával találkoztam. Erika magyar, de az USA-ban járt egyetemre. Egy kelet-európai néptánc találkozón ismerkedtem meg vele Felső-New York államban. Végzettségemet tekinte programozó vagyok, de szabadidőmben magyar népzenével foglalkozom több, mint 20 éve.

2003-2004-ben Erika ösztöndíjat kapott, hogy nyelvészeti kutatásokat végezzen Budapesten, s emiatt jöttünk vissza. Két évet töltöttünk itt kisgyermekünkkel és úgy döntöttünk, hogy letelepedünk, főleg azért, mert legközelebbi rokonaink Magyarországon és Törökországban élnek. Budapesten különböző munkákat végeztem, néha fordítok, most éppen egy nagy multinál vagyok projektfelelős. Munkámban az angol és a török nyelvet is használom. Munka után, felemelem a hegedűm és skandináv népzenét játszok. Általában a nyarakat Törökországban töltjük, hogy együtt legyünk a családommal, kimozduljunk a városból, élvezzük a napsütést, és másképp pihenünk, mint itt.

Lányunk, Jázmin, ide jár a helyi iskolába. Zenei tagozatra jár, de szereti a színházat és a más művészeteket is. Sok barátja van, még néhány török szót is megtanított nekik. Az órák között néha kikérdezi őket török nyelvtanból!

Sok helyet szeretek: nyáron a Café Intenzo a kedvencem a Kálvin téren. Óriási kertje van hátul, eldugva, a kaja jó és könnyű ott eltölteni egy egész napot. Tetszik, hogy sok változatos hely van a kerületben, de azért hiányzik egy hely, ahova az itt lakók mehetnének, megtudhatnák, hogy mi történik, találkozhatnának ismerősökkel, megihatnának egy jó kávét, beszélgethetnének – tán rendezvényeket tarthatnának, táncolhatnának, könyvklubokat, vagy ilyesmit. Egyik kedvenc kerületi eseményem volt a 100 éves házakat meglátogató hétvége. Én is részt vettem az egyik programban, a mellettünk lévő házban. Magyar, svéd és török zenét játszottam a barátaimmal és török teával és édességekkel kínáltuk a vendégeket. Tán amit legjobban szeretek a kerületben, és egész Budapesten, az a gyerekeknek és felnőtteknek szóló bőséges kulturális program.

(lejegyezte: Paola Greiner ferencvárosi önkéntes,  fordította: Scsaurszki Tamás kurátor)

Faruk Gurbuz, originally from Turkey, lived in New York, settled in the 9th district 12 years ago.

I lived in New York for a long time, where I met my wife Erika who is originally from Hungary but did her graduate studies in the United States. We met at an East European folk dance gathering in upstate New York. By profession, I am a programmer but in my free time, I have been involved with Hungarian folk dancing for more than twenty years.

In 2003-2004, Erika received a grant to do research in linguistics in Budapest and that brought us back to Hungary. After having spent two years in this city with a small child, we decided to relocate here mainly due to family reasons as our closest family members live in Hungary and Turkey.

In Budapest, I have done different jobs over the years, sometimes as a translator, now I work as a Project Associate at a big multi-national. At my job I use English and Turkish. After work, I pick up my violin and play Scandinavian folk tunes. We normally spend the summers in Turkey – to catch up with my family, get out of the city, spend time in the sun, and relax in a different way than here.

Our daughter, Jázmin is at a local school, here in the district. At school, she specializes in music but also loves doing theater and arts. She has a lot of friends and she has even taught them a few words of Turkish. In between classes, she sometimes gives them a test on Turkish grammar!

There are a lot places I like to hang out – a favourite in the summer is Café Intenzo on Kálvin tér – it has a huge garden at the back, hidden from the street, the food is good, and its easy to settle in for the day! I like that there is much variety in the district, but the area definitely lacks some kind of place where people who live here can go, pick up on what is going on locally, see familiar faces, have a good coffee, share news and ideas – maybe hold events, dances, book clubs, things like that.

One of the great things in the district was the weekend to celebrate the 100-year-old houses. I was involved in a program, co-organized by our building. I played Hungarian, Swedish and Turkish music with my friends for the guests and we offered them Turkish tea and sweets. Probably, what I like most in the district – as well as in Budapest – is the abundance of cultural programs, both for adults and children.

A Belső-Ferencvárosban élő külföldiekkel készült interjú-sorozatunk többi darabja itt olvasható:

Mit gondol egy izlandi zenész a Belső-Ferencvárosról? From Iceland to Ferencváros

Mit gondol egy szlovén újságírónő a Belső-Ferencvárosról? From Slovenia to Ferencváros

​Várunk minden csatlakozni kívánót ​a Belső – Ferencváros Nap eseményein és aktivitásaiban!  A Belső – Ferencváros Nap facebook esemény-oldala itt található.