Mert a Rádió9-nek szólnia kell…

Mert a Rádió9-nek szólnia kell…

Alapítványunk márciusi kuratóriumi döntése alapján a tavaly elindított   Rádió9 – a kerület civil hangja programot, egy  a stáb által benyújtott terv alapján, 640 ezer Ft- tal támogatjuk az FKA Központi Alapjából.  Ebből  a pénzből júniusig biztosan szólni fog a Rádió9,  a támogatásból technikai eszközöket és  jelképes munkatársi honoráriumokat fizetünk ki. Jelenleg a Rádió9 kéthetente csütörtökönként este 6 tól szólal meg, jellemzően 1,5- 2órás adásidőkben, ferencvárosi közéleti témákban. A műsorokat most nyolcan készítik, valamennyien ferencvárosi kötődésűek, de a stábot folyamatosan bővíteni szeretnénk, műsorkészítőkkel és háttér-munkatársakkal.

A Rádió9 a koronavírus járvány okozta veszélyhelyzetben lakásstúdióból szól, minimális közvetlen érintkezéssel, az interjúk telefonon készülnek. Reméljük, hogy látva e civil helyi médium szerepét és lehetőségeit, valamint azt, hogy mennyire felértékelődött jelen helyzetben az információátadás és a személyes érintkezés nélküli kapcsolattartás,  mások is támogatásra méltónak fogják találni programunkat!

A Rádió9 együttműködő partnerei a  Kilencben az Élet blog és a Tilos Rádió.

Ha Ön  adományával szívesen támogatná a Rádió9  – a kerület civil hangja programot, kérjük jelentkezzen a [email protected] címen!  Köszönjük! A Ferencvárosi Közösségi Alapítvány független szervezet, amely sem az önkormányzattól, sem az államtól nem kér és nem fogad el támogatást. 

szobastúdió

 

 

 

 

 

 

 

Rádió9 program eredeti célja, előzmények: 2019. április – október

Egy olyan helyi netrádiós – idővel akár multimédiás – programot akartunk létrehozni a választási kampány előtti és közbeni időszakban, amely diskurzust generál a kerület ügyeiről és az önkormányzati választáson való részvételre, állampolgári civil aktivitásra ösztönöz. Azt tapasztaltuk, hogy mind állami, mind kerületi szinten patriarchális hatalmi viszonyok a jellemzőek, a demokratikus intézményrendszer sérült, komoly demokrácia deficit van és az állampolgári bizalom a döntéshozók és helyi politikusok felé nagyon csekély. Nagy port kavart helyi kérdésekben (bérlakás-program, parkolási visszaélések) születtek újságcikkek, amikre a helyi döntéshozók egyáltalán nem vagy nem adekvátan reagáltak. Reálisnak éreztük a veszélyt, hogy sokan tartózkodni fognak a szavazástól, hogy a fásultság, a közöny, az „úgy sincs semmi értelme”, és a hatalomtól való félelem erősebb lesz. Mivel Ferencvárosban (is) évek óta sok súlyos probléma volt a helyi nyilvánossághoz való hozzáféréssel, saját eszközökkel, saját platformot hoztunk létre. Projektünk célja az volt, hogy megteremtsük a kereteit egy biztonságos és szabad, közösségi diskurzusnak.

Műsorainkról: 

2019 –  július és október között 7 műsort készítettünk, egyenként 3 órás időtartamban. A témák ekkor nagy kérdésköröket fogtak át. Mint pl.: Kerületi klíma- és környezetvédelem; Fókuszban az oktatás; Lakhatás és helyi ingatlanhelyzet; Külföldiek, kulturális sokszínűség és közművelődés; Egészségügy a kerületben, Állampolgári részvétel, helyi nyilvánosság, tájékoztatás és tájékozottság; Állampolgári részvétel, civil érdekérvényesítés. Ebben az időszakban közel 40 civil szakértőt, helyi intézmény képviselőjét szólaltattuk meg. A 2019-es adások a  lengyel Akademija for Plilanthropy szervezethez benyújtott nyertes pályázati támogatásból valósultak meg.

radio_hid

 

 

 

 

 

 

radio_park

 

 

 

 

 

2020 januárban műsort készítettünk Baranyi Krisztina polgármester Védett lakások program-ötlete nyomán.

védett_lakások

 

 

 

 

 

 

 

Majd a József Attila lakótelep zöldesítése volt témánk,

rádió9_bonbon

 

 

 

 

 

ezt követte a Bakáts téri átalakítások körüli pletykák és találgatások helyetti tájékoztatásunk.

rádió9_fröcsi

 

 

 

 

 

Már javában a Ferencvárosban sokak szerint „mostohagyereknek” számító Aszódi lakótelep problémáival készültünk foglalkozni, amikor beütött a korona! A máricus 19-i adásban arra voltnuk kíváncsiak, hogyan alkalmazkodnak a ferencvárosiak a veszélyhelyzethez.

20200319 ministáb szelfi feliratos

 

 

 

 

 

 

A  Stáb:

Barna Era, az FKA igazgatója, Bencsik Márta médiajogász és Sarkadi Péter (főszerkesztő) környezetvédelmi szakújságíró  – mindhárman  egykori közszolgálati rádiósok

Berecz Péter televíziós újságírást tanuló egyetemista

Borbás Gabriella a Kilencben az élet alapítója, közgazdász

Nemesné SingerEdina bio-statisztikus,  civil aktivista

Oláh Roland közösségfejlesztő, szociális munkás, az FKA munkatársa

Pádár Gergely egyetemista, hangmérnök

Az elhangzott adások visszahallgathatók a Rádió9 oldalán, a Hangarchívumból.

A műsorokról midnen esetben cikk is készól, melyek itt olvashatóak el.

radio9.hu

További fotók ebben  az albumban. 

Videóink, youtube csatornánk

Műsorainkról szóló/azokra hivatkozó cikkek:

Index cikk a Rádió9-re hivatkozva

Cikk rólunk a Kilencben az élet blogon:  Ha nincs játszótered, teremts magadnak!  

 

ConteRádió9 – a kerület civil hangja. Ferencvárosi civilek közösségi popup netrádiója kerületi közügyeikről az állampolgári aktivitásért, egy összetartó és egymást támogató erős helyi közösségért, egy jobb és szebb kerületért.nt goes here