Menekülőútra, időre volt szüksége a Menedéknek

Menekülőútra, időre volt szüksége a Menedéknek

Avagy miért húzódott el köztünk 2018 júliusáig a támogatási szerződés megkötése?

2017 novemberi Élő Adás közösségi adománygyűjtő estünkön a  Menedék Migránsokat Segítő Egyesületnek 835 ezer Ft-ot ajánlottak fel adományozóink, a Kult, hogy a félelem helyét átvegye  kíváncsiság” című projektjére. ​A szervezet migráns és ferencvárosi magyar gyermekeket tervezett bevonni  egy közös alkotófolyamatba. Úgy tervezték, hogy a gyerekek által készített rajzok felhasználásával megszületnek a 2014-ben debütált Kult by Menedék ruhakollekciónk új darabjai, amit egy IX. kerületi helyszínen rendezett multikulturális divatbemutató keretében mutatnak majd be az érdeklődőknek. A folyamat megvalósítása eredetileg a 2017/2018-as tanév tavaszi idejére volt kitűzve, azonban a szervezetük egész működését befolyásoló okok miatt, 2018 júliusáig nem tudtunk velük támogatói szerződést kötni, így az adomány összege is az FKA számláján maradt. A Menedék  a kialakult nehéz helyzetben kérte a szerződéskötés elhalasztását, melyet kuratóriumunk elfogadott.

Mint a sajtóból is ismeretes, ez év januárjában  felfüggesztették a folyamatban lévő uniós pályázataik elbírálását, melynek a Belügyminisztérium volt a koordinátora. A kialakult új helyzetben  szervezetük éves büdzséje jelentős mértékben csökkent.  A Menedékben óriási, kényszerű átalakítások vették kezdetüket, a Menekültügyi és Migrációs Alap által finanszírozott programok június végén lezáródtak. Munkatársaik egy részétől is meg kellett válniuk. Bognár Kata, a szervezet szakmai vezetője, a vele folytatott egyeztetéseink során arról tájékoztatott minket, hogy mostanára sikerült egy olyanfajta stabilitást elérniük, amiben már dolgozni tudnak a ferencvárosi kötődésű adományozók által támogatott program megvalósításán.

Augusztusban a Balatonon gyerektábort szerveznek, ahol az érintett gyerekekkel, előkészülnek a „Kult” folytatására  melyet – tervezetten- két kerületi középiskola együttműködésével egy olyan alkotói folyamat követ majd, amelyben kamasz kortárs segítőkkel és művészmentorral közösen hozzák létre az új kollekciót terveit. A tervek alapján elkészülő ruhákat, táskákat a Menedék női varró-csoportjába járó, menekült nők fogják megvarrni. Folyamatos kapcsolattartás mellett, szóbeli egyeztetéseinket követően, 2018 júliusában megkötöttük a támogatási szerződést, és átutaltuk a nekik szóló adományt.  A Menedék szakmai és pénzügyi terve itt olvasható el.

Köszönjük támogatóink türelmét, sok erőt és sikert kívánunk a Menedékeseknek tervük megvalósításához!

Az FKA kuratóriuma