I love you Frisco, I love you Frisco …

Ez a régi LGT-szám jár(t) a fejemben miközben Benedek Gabriella, a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány nevében és Varga Zalán, a Frisco képviseletében aláírják a szerződést, melynek értelmében a Frisco december 1-től csatlakozik az Igyon egy szódát Ferencvárosért! programhoz. A szerződéskötést egy rövid beszélgetés követi.

Mesélj egy kicsit arról, hogy mi vezetett a Frisco Szövetkezeti Kocsma-Kávézó megnyitásához!

Varga Zalán: Másfél éve kaptunk lehetőséget a Frisco üzemeltetésére. A hely tulajdonosának, aki a Frisco létrehozása után szinte azonnal kapott és elfogadott egy külföldi állásajánlatot, egyetlen kívánsága volt: az addig veszteségesen működő helybe nem akart több pénzt beletenni. Mi a barátaimmal szívesen belevágtunk, mert nagyon szerettünk volna az egyetem elvégzése mellett illetve után egy kicsit függetlenedni a munkaerőpiactól. Én végzettségemnél fogva nagy valószínűséggel egy irodában kötnék ki. Itt a Friscoban több teret kaptam a közösségi létre, és azon belül az önmegvalósításra is.

Mit érdemes tudni a Friscóról?

VZ: kezdetben három vezetővel és négy alkalmazottal csináltuk a Friscot. Idővel rájöttünk, hogy addig nem igazi a mi szabadságunk, amíg nem „szabadítjuk fel“ az alkalmazottainkat. Ezután jött az ötlet, hogy aki itt dolgozik, az valamilyen formában a vezetésben is részt vállaljon. Így lettünk kvázi szövetkezet, most hat üzletvezető-munkatársa van a Frisconak. Számunkra fontos siker, hogy amióta átvettük a helyet, nem szorolunk külső anyagi segítségre.

Hogy érzitek magatokat a Ferencvárosban?

VZ: Mind a hatan erősen kötődünk a Ferencvároshoz, nyugodtan mondhatom, hogy kerületiek vagyunk. Én a Józsefvárosban lakom, de idejártam egyetemre, s ez jól mutatja be azt, hogy tulajdonképpen a életem innenső felét e két kerületben éltem le. Most, hogy erről beszélünk tudatosul bennem, hogy sok ponton kötődöm a 9. kerülethez, sok barátom, több iskolám és korábbi munkahelyem is itt van a kerületben.

Kik a Frisco vendégei?

VZ: Délelőtt elsősorban a környező egyetemek diákjai járnak ide. Tanulnak, beszélgetnek, esznek, kávéznak, interneteznek. Ők abszolút kerületiek, legalábbis az egyetemi életük a kerülethez köti őket. Délután és este, amikor általában valamilyen rendezvény, beszélgetés, vita, filmvetítés van, akkor az adott tematika iránt érdeklődők jönnek el, ők inkább a 20-30 éves korosztályhoz tartoznak. Délutáni vendégeink nem feltétlenül kapcsolódnak a Ferencvároshoz, inkább a délután témája vonzza ide őket, akár a város másik feléről is eljönnek egy jó beszélgetés kedvéért.

Miért léptetek be az Igyon egy szódát Ferencvárosért! programba?

VZ: Mert jónak tartjuk arra, hogy a gyakorlatban is megmutassuk elkötelezettségünket az iránt a hely iránt, ahol élünk-dolgozunk. Mi a támogatásunkat a Ferencvárosi Közterekért Alapba irányítjuk. Közterekkel foglalkoztunk már az V. kerületben, és nagyon fontosnak érezzük a szép és a közösség számára hasznos közterek létrehozását, ápolását, fejlesztését. A programtól azt is várjuk, hogy minket eddig nem ismerő emberekkel, szervezetekkel ismerkedünk meg. Őket már most szívesen invitálom s arra kérem, hogy ha lenéznek hozzánk a Mátyás utcába, hozzanak programokat is, mi örömmel adunk helyet egy jó közéleti beszélgetésnek, egy érdekes programnak – ezért vagyunk!