Ferencvárosi Közterekért Alap

Ferencvárosi Közterekért Alap

A becslések szerint 60 ezer lakosú Ferencvárosban a közterek kiemelt területei a városrehabilitációs programnak. Általános tapasztalat, hogy miközben jelentôs pénzügyi források mozgósításával folynak a köztérmegújítási programok, az átadás után még tenni kell azért, hogy az ottlakók belakják, magukénak érezzék, ki tudják használni a kisebb-nagyobb megújult köztereket, közösségi tereket, melyek a demokrácia színterei, annak lehetôségeivel és kötelezettségeivel. Célunk, hogy a kerület régi-új, nyitott és fedett közterei valódi közösségi terekké váljanak, mint a már jobban felfedezett Bakáts tér, Ferenc tér, a KÖZÉRT-közösségi kávézó, vagy a lakótelepi Nagyjátszótér. Ebben a tekintetben a lakosság szükségleteinek erôteljesebb megjelenése, a lakosok aktivitásának bátorítása, és a helyi közösség tagjainak, csoportjainak széles körû bevonása hozhat változást. Fontosnak érezzük, hogy a közterek képessé váljanak a kerület heterogén lakosságának széles körû igényeinek és kezdeményezéseinek kiszolgálására.
Célunk, hogy a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány szervezésében létrejöjjön a Ferecvárosi Közterekért Alap, ami pénzbeli támogatást nyújt olyan kezdeményezéseknek, amelyek segítik:

  • az ott élôk identitásának, helyi kötôdésének megismerését és megerôsítését;
  • helyi sajátosságokra épülô hagyományok, ünnepek megteremtését, kulturális- és sportprogramok megszervezését;
  • a különbözô emberek együttélését, és a közterekhez való egyenlô és ingyenes hozzáférés kialakulását;
  • a helyi igények megismerését, az ott élôk bevonását közösségi tervezési folyamatokba – az elôkészítéstôl, a megvalósításon át, az utánkövetésig;
  • a kereskedelmi-kulturális köztéri szolgáltatások megjelenését;
  • köztéri elérô programokon keresztül népszerûsíteni a környezettudatos magatartást, a szabadidô hasznos eltöltését, és az egészségtudatosságot.

 

Jelenleg támogatókat keresünk, azaz az elkülönített alapok feltöltése folyik, ezért egyelőre nem fogadunk pályázatokat. Ugyanakkor nagyon fontos számunkra, hogy már most megismerkedhessünk azokkal a civil szervezetekkel, lakossági csoportokkal, akik a jövőben pályázni szeretnének az FKA-hoz. Tehát ha Ön úgy érzi, hogy olyan érdekes és hasznos tevékenységet folytat vagy éppen új tervei vannak, amelyekre szeretné felhívni a figyelmünket, kérjük, írjon nekünk. Írja le röviden, hogy hol és mit csinál, hogyan kapcsolódhat munkája a Ferencvárosi Közterekért  Alaphoz.  Ha felveszi velünk a kapcsolatot, vállaljuk, hogy közvetlenül értesítjük pályázati kiírásainkról.
Ha Ön úgy gondolja, hogy egy kisebb összeggel vagy akár egy nagyobb adománnyal szeretné támogatni az Ferencvárosi Közterekért Alap céljait, vegye fel velünk a kapcsolatot. Minden támogatásnak örülünk, mely közelebb visz a pályázatok kiírásához, mely kerületi csoportok kezdeményezéseit támogatja ebben a témában! Ha szeretne az alapítvány kurátoraival személyesen találkozni, mi szívesen állunk elébe.

kapcsolódó cikkek:

Információ pályázóknak, Információ támogatóknak