Ne menjen a fuccsba! Vendégségben a Romani Platnisoknál

Romani Platni sütés-főzés a Négy Égtáj fűszerbolt támogatásával a Tűzoltó utcai Közért Egyesületben – december 11. Élménykalendárium 4. nap

szubjektív beszámoló

“Csak keveset, hogy ne menjen a liszt a fuccsba!” Erre a mondatra léptem be a Romani Platni első cigány lakásétterem helyiségébe, rögtön rálátva a kis konyhára is, ahol Malvin néni anyatigrisként védte a területét. Jó, hajlandó volt megosztani a tésztagyúrás feladatát Péterrel, az alkalomra érkezett ferencvárosi lakossal, cégvezetővel, de  tekintetében azért én láttam némi aggódást, hogy  EZ a bodag azért nem lesz AZ A BODAG! A “bodag” cigány kenyér, nincs benne semmi faxni, liszt, só, élesztő,  víz, de a frissen sült aranybarna színű  kenyér isteni! Ilyenkor még teli szájjal is ér beszélni. Kérdem is Teritől, aki szintén házigazda, hogy mihez eszik ezt a cigányok  leggyakrabban? A válasz úgy jön, mint ha a 2×2 eredményére lettem volna kíváncsi, hát szabolcsi töltött káposztához! Esetleg lecsóhoz, az mostanában nagyon megy itt!Aztán majdnem megakad egy falat a torkomon, amikor  a malactartót emlegeti Teri, amiről hamar kiderül, hogy a malac petevezetéke, és “finomabb mint a pacal! Pörköltnek, lecsósan, hagymásan lesütve az igazi, puha mint a csirkehús, csak néha kicsit undorítónak tűnik!”

Eszünkbe sem jut leülni az asztalokhoz, ahol egyébként telt háznál 20-22 fő fér el, de most mégis mindenki ott nyüzsög a konyhapultnál. Sül Ica néni szilva lekváros hájas tésztája is, és mindannyian pontosan érezzük, hogy aki arrébb megy, lemarad! Miközben Nagy Krisztával, a Romani Platni Antidiszkriminációs Főzőcsoportjának egyik vezetőjével beszélgetünk, rajta tartom én is  a szemem a konyhában történteken, ez az igazi cigány látványkonyha!Az április óta nyitva tartó lakásétteremben általában hetente egyszer van vendégvárás, teljes, előre meghirdetett vacsora menüvel, amit mindig néhány cigányasszony főz. Pontos beosztás szerint, mert van aki terít, míg  a másik leszed, mosogat, süt, főz. Mesélik, hogy legközelebb éppen halvacsora lesz, igazi roma recept alapján, és most is élő zenével. A zenészek is kerületiek, a közeli Liliom utcában élnek, testvérek, “a Danóék”. Van köztük gitáros, kannás, énekes,sőt, “rajongói körük is van már a Romani facebook oldalán“, büszkélkedik vele az énekes lány, Szandi, Teri lánya.

Szépen gyűlünk a kis Tűzoltó utcai helyiségben, mindenki kóstolgat, kvaterkázik, élvez  minden falatot és a társaságot. Beszélgetünk főzésről, a befogadó szervezetről, amelyik küzd a fennmaradásáért, a vállalkozások helyzetéről általában, és persze gyerekekről. Két tinédzser korú srác csocsózik  a szomszéd szobában, egy kis, karonülő másfél éves felváltva tömi magába a bodagot és a hájast, láthatólag nagyon elégedett a kiszolgálással. 2-3 órára a konyha megint betöltötte legfontosabb szerepét, mint a családi tűzhely köré, úgy gyűlt össze itt ez a két tucat, egymást még csak nem is ismerő ember.

Ráértünk, élmény volt, béke volt.

Era

A bodag:

 

 

 

 

 

 

 

A hájas:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÉLMÉNYKALENDÁRIUM NAPRÓL-NAPRA

Az ÉLMÉNYKALENDÁRIUM a Ferencvárosban programsorozat mottója: “Helyben, közösen”. 2012.december 8 és 16.-a között közel húsz ingyenes program várja a kilencedik kerületben élőket, dolgozókat, és a Ferencvároshoz kötődőket.Buzdítjuk a kerületieket, vegyenek részt, ismerjék meg egymást, hiszen mindenki adhat valamit a közösségének, ahogyan sokat kaphat is tőle.