Swimathon Hírlevél – Hol tartanak a Swimathon 2017 támogatott projektjei?

Swimathon  Hírlevél – Hol tartanak a Swimathon 2017  támogatott projektjei?

A Ferencvárosi Közösségi Alapítvány Swimathon 2017 adománygyűjtő kampányában tavaly 7 projektért úsztak civilek és ismert emberek, köztük a házigazda FKA csapata is.  (www.swimathon.hu) A  főszervező nem csak azt vállalta, hogy megrendezi, koordinálja a kampányt és az uszodai záróeseményt, hanem hogy az adományokat összegyűjtve, támogatási szerződést köt a szervezetekkel és kíséri a támogatott projektek alakulását egészen a megvalósításig és a beszámolóig, az értékelésig.

Alábbiakban rövid, időközi áttekintésünket olvashatják a támogatott projektek  haladásáról:

Utcáról Lakásba Egyesület (ULE) – „Mobilház” program

Az ULE a tavalyi Swimathon kiemelkedően sikeres csapata, 3.869.238 Ft támogatásról kötött szerződést a kampányát követően. Ebből 2017 őszén egy árverésen vették meg azt a soroksári 740 nm-es építési telket, ahol ma már a közművesítést követően, hamarosan áll a 2 db Mobilház. A Ferencvárosba tervezett beruházás a kerület magas ingatlan árai és a relatíve kevés eladó telek miatt került végül délebbre. Március közepétől tervezik a házakat készre szerelni, amelyhez jelenleg is toborozzák az önkénteseket.
További részletek az egyesület honlapján találhatóak.
Kontakt: Kovács Vera, 06-30-601-7694

KórházSuli Alapítvány – „Csapat vagyunk” projekt

A KórházSuli Alapítvány 1.564.061 Ft-ot úszott össze, melyet alapvetően három dologra használnak, használtak fel: a “Csapat vagyunk” projekt keretében középiskolás diákokat valamint egyetemi hallgatókat képeznek, akik hosszantartó kórházi kezelésen áteső gyerekek tananyag programjait hozzák létre és fejlesztik azt. A támogatott időszakban  eddig, két ütemben, összesen 250 fő vett részt a tréningeken. Az önkénteseket nagy számban foglalkoztató szervezet különösen nagy hangsúlyt fektet a közösségépítésre. Csapatépítő céllal 60-an vettek részt a Spar fővárosi futóversenyén, melyhez kampány eszközöket, pólókat kaptak a rajthoz állók. A projekt harmadik lába egy tábor lesz, melyet a tervek szerint a Fejér megyei Gánton tartanak 20 fő beteg, vagy felépült gyermek, illetve 20 fő segítő és 10 kísérő felnőtt részvételével.
Aktualitások a szervezet facebook oldalán olvashatóak.
Alapítványi kontakt: Almássy Mónika, 06-30-555-3224.

Palantír Film Alapítvány – Film School projekt

A Film School projekt megvalósítására a Palantír csapata 362.538 Ft-ot gyűjtött a Swimathon kampányuk során, melyhez további forrásokat kerestek 2017-ben, miközben elkezdték a programban résztvevő iskolákkal felvenni a kapcsolatot. Sikerült a tervük, az Új Nemzedék Kiválóság Program ösztöndíj program támogatásával együtt, újabb 1.500.000 Ft került a büdzsébe. Így már tartani tudják az eredetileg meghirdetett terveket, azaz a két támogatási forrásnak köszönhetően 8 kerületi iskola 200 diákja fog megismerkedni az „Idegenek  a kertemben” című dokumentum filmgyűjtemény darabjaival és vesznek részt az ott látottak feldolgozását támogató beszélgetéseken. Szerződésünk szerint, a mostani tavaszi félévben, 2018. május 31-ig valósítják meg programjukat.
Kontakt: Komlósi Orsolya 06-20-543-5639
A Palantir híreiről bővebb információkat az alapítvány honlapján találnak.

Appart Egyesület – KépMás projekt

2.886.123 Ft-os támogatással járult hozzá a tavalyi Swimathon, hogy a társulat színpadra vihesse ezt a produkciót, amelyben ép és sérült színésznők együtt játszanak. A 2017-es őszi szezonban 10 alkalommal mutatták be a Jurányi Házban a darabot, és idén tavasszal is ennyi előadást terveznek, de immáron új helyen, a VII. kerületi RS9 színházban.
A támogatásoknak köszönhetően az elmúlt félévben 200 diák, köztük IX. kerületiek nézhették meg ingyen az előadást és vehettek részt az azt követő, a látottak feldolgozását segítő drámapedagógiai beszélgetéseken. Az iskolai csapatok számára még augusztusban nyílt pályázatot írtak ki, amelyben előnyben részesítették a ferencvárosi iskolákat. Az eredeti elképzelés szerint, előadásukat ferencvárosi helyszínen játszották volna, de sajnos ezt – az Egyesület jelentős erőfeszítéseinek ellenére és önhibáján kívül  –  a kerület sajátos adottságainak köszönhetően nem tudták teljesíteni.Több kerületi helyszín is felmerült az elmúlt hónapokban, helyi vendéglátóhelyekhez tartozó színpadi terek, középiskolai színháztermek – alapítványunk is közreműködött az intenzív keresésben – de részben a színpadok méretei, részben a próba lehetőségek hiánya miatt, ezeket kénytelenek voltak elvetni. Ennek ellenére az előadások sikerrel folynak, rájuk regisztrálni, illetve jegyet venni ezen  linken lehet.
Kontakt: Bakonyvári Krisztina 06-20-237-0131

Horizont Alapítvány – Aranykapu Közösségi Karácsonyi Vásár (befogadott projekt egy informális lakótelepi csoporttól)

Az Aranykapu szervezőcsapata azért dolgozott a támogatásként kapott 829.715 Ft-ból, hogy a 18 000 fős József Attila lakótelepen legyen “saját”, a helyi közösség által kezdeményezett és támogatott közösségi karácsonyi rendezvény, amit 2017. december 13. és 17. között nagy sikerrel meg is tartottak. Az adományból, a Ferencvárosi Önkormányzattal partnerségben, 10 fűthető faházból kínálták portékájukat a helyi civilek és kereskedők. A rendezvény megálmodásán és megtervezésén túl, a megvalósítás során az Aranykapu stábja szervezte az árusítást, helyi vállalkozók bevonásával,  a színpadi műsort, a kézműves és gyermekfoglalkozásokat, koordinálta az önkéntes segítőket és állta a sarat a sajtó, és a látogatók érdeklődése kapcsán is. Beszámolónk a rendezvényről itt olvasható. A programot befogadó Horizont Alapítvány szakmai és pénzügyi beszámolóját a szerződésben vállalt határidőig megkaptuk, és a támogatási programfelelős munkatársunk azt elfogadásra felterjesztette a március 6-i kuratórimi ülés elé.
Kontakt: Andrási Orsolya  06-70-297-0556

Gyökerek és Szárnyak Alapítvány – KözösALAPON program

A Gyökerek és Szárnyak Alapítvány KözösALAPON programja, amely a hazai közösségi alapítványok létrejöttét és fejlesztését segíti, a Swimathon kampányban tett ígéretéhez híven, az új közösségi alapítványok idei tevékenységének támogatására fordítja a Swimathonon gyűjtött pénzt, a 3.121.896 Ft-ot. A kedvezményezett közösségi alapítványok – a Dunakanyar Szolgálat Közösségi Alapítvány, a Pécsi Közösségi Alapítvány és a Térerő Közösségi Alapítvány Városunkért (Miskolc) – 2018. január 6-ig elküldték a részletes szempontrendszer alapján kért és kidolgozott idei cselekvési tervüket és költségvetésüket a KözösALAPON programnak. Ezt követően a kapott anyagokat az Alapítvány több lépcsőben értékelte, külső szakértők felkérésével is kiegészítve, illetve valamennyi alapítvány képviselőit személyesen is felkeresték. Az előkészítő folyamat részeként a támogatási ajánlatokat februárban megtették az érintett szervezetek felé, az elkövetkezendő napokban szerződnek a helyi alapítványok és az országos program. Erről minden részletet megtudhatnak a kozosalapon.hu oldalon és a KözösALAPON facebook-oldalán.
Kontakt: Bardócz Iván 06-20-910-9912

Ferencvárosi Közösségi Alapítvány – Fix Pont

Az FKA tavaly is a 2017-18-as év kiszámítható és minőségi működéséért kérte a támogatásokat.  Összesen 2.439.725 Ft-ot gyűjtöttünk, úszóink segítségével. A tavalyi Swimathon óta eltelt időszakban folytattuk adománygyűjtő és támogatásosztó, illetve közösségerősítő munkánkat. A 2017-es év legfontosabb szakmai eredményeiről szóló rövidített áttekintést ez évelején küldtük el Hírlevélben támogatóinknak, amely honlapunkon is elérhető. A 2018. január elején készített, egyelőre még nem hivatalos pénzügyi zárás eredményei szerint, 2017-ben az FKA összebevétele  több mint 28 millió Ft volt, melyből  16 millió Ft támogatást osztottunk ki a naptári évben és működési kiadásunk közel 6,3 millió Ft volt. A Swimathon  adomány eddig hozzájárult az alapítvány általános működési költségeihez, amely tartalmazza az általunk szervezett események szervezési költségeit  is (Kuratóriumi nyári stratégiai elvonulás és tervezés, Ráday Korzó programsorozat,  Élő Adás adománygyűjtő est, FKA Hálaadás nap az önkénteseinek és rendszeres  támogatóinknak) és hozzájárult az alapítvány fizetett munkatársainak, az igazgató, irodai munkatárs és az októbertől velünk dolgozó támogatási programfelelős honoráriumához is. A Fix Pont adományának pontos felhasználásáról, az idén május 31-ig kuratóriumunk által elfogadásra került 2017-es szakmai beszámolónk és közhasznúsági jelentésünk, pénzügyi mérlegünket követően számolunk be.

További információk a támogatott projektek helyzetéről a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány munkatársától kérhetők:
Oláh Roland 06-30-995-2292

Február 28-án zárul le az idei Swimathon kampány civil közösségek felé szóló pályázati felhívásunk pályázati időszaka, majd azt követően találkozunk a kiválasztott projektek képviselőivel, hogy szóban is egyeztessük szándékainkat. Izgatottan várjuk, hogy 2018-ban vajon milyen kerületi kötődésű ügyekért fogunk úszni, június 16-án!

Üdvözlettel:
az FKA kurátorai és munkatársai