Te mi vagy, Lázadó vagy Reformer? Esetleg Szaki vagy Szakbarbár, netán ez is – az is?

Te mi vagy, Lázadó vagy Reformer? Esetleg Szaki vagy Szakbarbár, netán ez is – az is?

A napokban a Common Purpose Magyarország, Meridián leadership-képzés jelenlegi résztvevői vendégeskedtek nálunk. Ennek, az elsősorban a hatáskörön túli vezetés tematikáját és lehetőségeit körbejáró, a civil, az üzleti és  a közszolgálati szféra partneri együttműködését szolgáló és támogató képzésnek,  a most napirendre került modulja a szervezeteken belüli és  a vezetőkben meglévő, olykor cserélődő,  “Különböző szerepek” vizsgálata volt. Ahogy a képzés szervezői írják,  “a hatáskörön túli vezetés fontos része, hogy megértsük, hogy különböző helyzetekben és időszakokban más és más szerepeket kell betöltenünk. Nincsenek kőbevésett szabályok, a vezetőknek maguknak kell megtapasztalniuk és felfedezniük, hogy melyik szerep (vagy szerepkombináció) lesz a leginkább hasznos egy adott helyzetben a változás eléréséhez. 4 tipikus szerep:  Reformer (Transformer)  Lázadó / forradalmár (Rebel)  (Ki)használható „szaki” (Useful idiot)  Szakbarbár (Expert idiot) Az első két szerep egyaránt hasznos a változások elindítása, vezetése során. A forradalmár (lázadó) kívülállóként igényli a változást, a reformer pedig belülről próbálja megváltoztatni a rendszert….” A Ferencvárosi Közösségi Alapítványnál tett látogatás apropóját az adta, hogy Barna Erika, az FKA igazgatója maga is elvégezte ezt a képzést évekkel ezelőtt.

A beszélgetésben módunk volt megismertetni a közösségi alapítványok koncepcióját és céljait, amire nagyon jó visszajelzéseket kaptunk. Az a tény, hogy nálunk 9 aktív kurátor, évek óta működő közös és folyamatos munkájára, illetve hogy egy erős, tudatosan építkező önkéntes bázisra alapozzuk terveinket, a velünk most megismerkedők számára is vonzó modellnek tűnt, és jól érzékelhetően kíváncsiságot és bizalmat ébresztett a jelenlévőkben. Valóban, az nálunk egy  különleges helyzet, hogy civil közösségfejlesztő szakemberek, rehabilitációs mérnök, pénzügyi igazgató, HR és kommunikációs szakember, lakótelepi civil nyugdíjas és aktivista,  színésznő, mind együtt dolgozik egy közös ügyön, olykor igencsak megdolgoztatva egymást is. De ha egymást sikerült meggyőznünk arról, hogy mivel és  hogyan  népszerűsítsük a helyi adományozás ügyét, akkor miért ne sikerülhetne bárkit, aki szintén ferencvárosi kötődésű?

Az már a véletlen műve volt – már amennyiben elhisszük, hogy van ilyen – hogy több résztvevőnek is volt/van ferencvárosi kötődése, magánemberként, a kerületben  lakóként vagy itt dolgozóként, akikkel a közeljövőben igyekszünk is felvenni a kapcsolatot és folytatni a megkezdett izgalmas beszélgetést.

Köszönjük a Common Purpose Magyarországnak a lehetőséget, folyt. köv. hamarosan!

CPképzés_3

 

cpképzés_4

cpképzés_2