Támogassa a Védett Átkelő projektet!

Támogassa a Védett Átkelő projektet!

VÉDETT ÁTKELŐ

A szervezet és a projekt háttere

A Gyógyfoglalkoztatásért Alapítvány kezdetben az OPNI-ban („Lipót”), majd az Intézet 2007-es bezárása után a Merényi Gusztáv Kórház gyógyító célú foglalkoztatójában, annak részeként működött. 2014 őszétől az egészségügyi intézményektől függetlenül keresünk új forrásokat a pszichiátriai betegek támogatásához. Jelenleg a Belső-Ferencvárosban működünk, mint Tárt Kapu Galéria és itt adunk teret a szélesebb nyilvánosságnak. Galériánkat mára országszerte ismerik, folyamatosan  keresik pszichiátriai betegek, intézmények, civil szervezetek.

A támogatandó projekt célja

Alapítványunk célja a pszichiátiria betegek életminőségének javítása és az érintettek közti közösségépítés. Önismeretük, kapcsolatépítési készségeik, szociális kompetenciáik megerősítése, elszigeteltségük csökkentése, a művészetterápia eszközeivel.  Projektünk révén az alkotás örömét, az alkotó közösséghez való tartozás örömét meg-és átélve, a betegek újra teljes értékű embernek, a társadalom hasznos tagjának érezhetik magukat.

Milyen problémákra ad választ a projekt?

A pszichiátriai betegek az egészségügyi rendszerből kikerülve nehezen tudnak méltó önálló életet kezdeni. Akik éppen elhagyták a pszichiátriai kórházakat, sokszor egy légüres térbe kerülnek. Kezükben egy élethosszig tartó betegség diagnózisával, szembesülnek azzal, hogy nem élhetik már a régi életüket, teljes bizonytalanságba kerülnek és egy stigmát éreznek magukon. Ez sokszor ellehetetleníti a családi és baráti kapcsolatokat, sőt, a munkaerő piacról való akár végleges kiesést is jelenheti. Míg a kórházakban, egészségügyi intézményekben sokkal inkább a helyi elvárásoknak megfelelve vesznek részt művészetterápiás üléseken, mi egy demokratikus környezetet és szabad kommunikációs platformot tudunk kínálni nekik.

Milyen megoldásokat javasol/ milyen tevékenységeket tervez a projektben? 

A Tárt Kapu Galéria egy független, kísérleti terep, ahol saját szándékukból jelennek meg az emberek. Intézményünk valahol félúton van a „védelmet nyújtó” egészségügyi rendszer és a sokszor félelmetesnek tűnő, kinti társadalom között. Olyan 15 hetes művészetterápiás zárt csoportok újraindítását tervezzük a támogatásból – amelyek korábban sikeresek voltak, de az alapműködésünkben most nincs lehetőségünk rájuk – és  amelyeket minden esetben egy közös alkotóhét zár le. Ezt követően, ha már min. két csoport is befejezte a terápiás folyamatot, egy közös kiállítást rendezünk. A kiállítás tárlatvezetői között mindig vannak érintett alkotók, saját erőnkből a bemutatók köré iskolai látogatásokat, kerekasztal beszélgetéseket, múzeumpedagógiai foglalkozásokat szervezünk. Így – egy értékteremtő program szemléletformáló hatásán keresztül – tud a környezet távolságtartása is fokozatosan oldódni a pszichiátriai betegekkel szemben, kölcsönösen csökkennek a félelmek és az előítéletek.

Mekkora támogatást igényel minimálisan és milyet remél az Élő Adástól a projekt és mire fogja költeni azt?

A projekt alapja a közös, de zárt csoportban történő terápiás munka, amely után nyitott tárlatokkal várjuk a közönséget.

Művészeti-művészetterápiás csoport, heti 1×2 óra, 15 héten keresztül

15 (kétórás) terápiás alkalom, csoportvezetői óradíj 5000.-Ft 2x5000x15 = 150 000.-Ft

anyagköltség – papírok: DIPA, akverell, műnyomó, mélynyomó, fénymásoló (A3 és A4-es), Festékek: vízfesték, tempera, akril, linofesték, mélynyomó festék, Kréták: olajpasztell, porpasztell, zsírkréta, Ceruzák, tollak: grafit, színes, akvarell, filctoll, Egyéb: ragasztó, oldószer, 50 000.-Ft

Minden terápiás blokkhoz tartozik egy csoportmunkát lezáró, egyhetes művészeti-grafikai alkotó-hét. A művészeti hetet, vezető tiszteletdíja: 50 000.-Ft (5 alkalom)

Kiállításokat rendezünk az ott készült művekből. Installációs költségek:   90 000.-Ft, video-készítés::40.000Ft Kiállításokhoz tárlatvezetés, kerekasztal beszélgetés, múzeumpedagógiai programok társulnak. (nem támogatásból, önerőből)

– 250 ezer Ft-os támogatás esetén: egy művészetterápiás csoport, művészeti alkotó-héttel (4 hónap)

– 630 ezer Ft-os támogatás esetén: két művészetterápiás csoport, 1-1művészeti alkotó- héttel, 1 közös kiállítással, videóval (8 hónap)

– 840 ezer Ft-os támogatás esetén: három művészetterápiás csoport, 1-1művészeti héttel, 1 közös kiállítással, videóval (12 hónap)

Hogyan fogja értékelni a megvalósult program hatékonyságát?

A foglalkozások tartalmáról és tapasztalatairól a művészetterapeuta feljegyzéseket készít, amelynek – a betegek személyiségi jogait tiszteltben tartva – csak egy részét tudjuk nyilvánosságra hozni és azt is anonimizált formában. A terapeuta értékelő tetsztjeinek összesített eredményeit megosztjuk, melyben az önkifejezés, a belső tartalmak megosztásának sikerességére, a közösségi készségek alakulására vagyunk kíváncsiak. A kiállításon videót készítünk, melyben az interjút önként vállaló alkotók és látogatók egyaránt megszólalnak, sőt, az utóbbiak benyomásairól a vendégkönyvben és  személyes beszélgetésekben is tudunk információkat gyűjteni.

Szervezeti adatok

Tárt Kapu Galéria

1092 Budapest, Hőgyes Endre u. 2.  Telefon: +36203908815

www.tartkapugaleria.com

www.facebook.com/Tárt-Kapu-Galéria

Kapcsolattartó: Komáromi Erzsébet