Támogassa a Budapest Hangtérképe projektet!

BUDAPEST HANGTÉRKÉPE

A szervezet és a projekt háttere

Három cross-media aktivista (egy szerb, egy lengyel és egy magyar) közös projektjéből készült egy online platform, amely három város (Budapest, Krakkó és Pozsony) hangtérképének ad helyet. Mindhárom városban toboroztunk önkénteseket, és felkészítettük őket interjúkészítésre, hangfelvevő használatra, az online felület kezelésére. Budapesten jelenleg öt aktív tagja van a kezdőcsapatnak: van köztünk szociológus, építész, tájépítész, kulturális antropológus, és digitális történetmesélő. Projektünket a DEMNET Alapítvány fogadta be, támogatási szerződéskötés esetén ők lesznek a projektgazdák.

Project Logo hu white

A támogatandó projekt célja

Célunk az oral history és városi terekhez kötődő történeteken túl olyan ferencvárosi történetek, közösségi kezdeményezések bemutatása egy izgalmas audiális formában  – podcastokat, hangzóanyagokat készítve –   és egy élő közösségi történetmesélő-módszert tesztelve a kerületben (story slam program),  amelyek egy modern infokommunikációs csatornán keresztül képesek  a helyi értékeket, a sokszínűséget vonzó, friss formában láttatni, ezzel is hozzájárulva  a helyi társadalom demokratizálódásához, és a lokális identitás erősödéséhez. A helyi társadalom  olyan különösen érzékeny kérdéseire is figyelmet szeretnénk fordítani, mint pl. a  Ferencvárosban élő bevándorlók és menekültek helyzete  (a ’60-as években érkezett görög politikai menekültektől máig).

Milyen problémákra ad választ a projekt?

A magyar társadalom tele van feldolgozatlan, kibeszéletlen problémákkal, és miközben (minimum) ketté szakad, a felek hajlamosak dehumanizálni a másik oldalt. Rengeteg az indulat, az egymással szemben álló csoportok, tömegek, nem hallják meg a másik érveit. Olyan eszközt kerestünk, amelynek segítségével megismerhetjük egymás olykor nagyon különböző szempontjait, amiket valós  ismeretek nékül hajlamosak vagyunk feltételezéseinkre építeni. Mi úgy döntöttünk, hogy ehhez nyakunkba vesszük a várost, jelen esetben a sokszínű Ferencvárost, ahol történeteket fogunk gyűjteni. Olyan találkozások születnek majd így, amelyek a később nyilvánosságra hozott felvételek révén már nem csak az egymásra kíváncsi két embernek, de bármely hallgatójának újat,  sokat adhat.

Milyen megoldásokat javasol/ milyen tevékenységeket tervez a projektben?

Elsősorban a közösségi történetmesélés, közösségi emlékezés fejlesztése a célunk. Ezen belül kiemelt témáink a kerületi közösségi kezdeményezések és terek bemutatása és népszerűsítése,  a közösségi aktivizmus szélesebb körű elterjesztése, és párbeszéd kezdeményezése a városunkról, hogy miként tehetjük aztélhetőbb közösségi térré.Legalább 40 hangfelvételt és bejegyzést tervezünk  és széleskörű terjesztésüket (1 év alatt), legalább két élő közösségi program (story slam) megszervezésével (2017 tavasz/nyár). Amennyiben a támogatások lehetővé teszik, szeretnénk egy éven belül két telefon-alkalmazást is fejleszteni és tesztelni: egyet, amellyel bárki készíthet interjút és beküldheti a rendszerünkbe, és egy turistáknak készült angol nyelvű városi túra alkalmazást.

Mekkora támogatást igényel minimálisan és milyet remél az Élő Adástól a projekt és mire fogja költeni azt?

– 300 ezer Ft-os támogatás esetén: 3 új hangfelvevő és SD kártyák egy nagyteljesítményű adathordozó archiváláshoz 2 story slam esemény

– 300 – 600 ezer Ft-os támogatás esetén: +1 story slam esemény telefonalkalmazás turistáknak

– 600 ezer Ft-os támogatás felett: telefonalkalmazás történetek beküldéséhez rendszeres rádióműsorba/podcastra alkalmas anyagok készítése promóció, közönség növelése

Hogyan fogja értékelni a megvalósult program hatékonyságát?

A hatásmérést a következő mutatók alapján készítjük:

elkészült interjúk, felvételek anyagok száma (20-40)

az elkészült anyagok letöltéseinek száma, elért hallgatóság (5-10.000)

bevont közreműködők száma – közvetlen: interjúkat készítő önkéntesek (4-6), közvetett: story slam résztvevők (30-100), történet- és interjúalany ajánlók (20-50)

interakció digitális felületeken (blog és Facebook): követők 5000, konverzió: 4-5000

fenntarthatóságot növelő bevételek mértéke (turista alkalmazásból): 40-50e Ft az első évben

Szervezeti adatok

Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány (DemNet)

1052 Budapest, Apáczai Csere János utca 1. IV./40, Tel: +36 1 411-0410, 411-0411,

demnet.hu

Projekt honlapja (teszt-üzemmód): http://budapest.soundmap.info/

Résztvevők belső információs honlapja: https://budapestsoundmap.wordpress.com/