Szívesen támogatná a RomaKép Műhely programját?

A Romakép Műhely egy rendhagyó tanulási és oktatási forma, amely  immár hatodik éve működik a DocuArt Moziban. Az ELTE Média Tanszék kurzusaként és közösségi filmklubként, diákok bevonására, aktív részvételére alapozza a műhelymunkát. Tartalma szerint a romák mozgóképes és egyéb vizuális megjelenésének, megjelenítésének szentel kritikai figyelmet, és a meghívott vendégekkel közösen elemzi  láthatóságukat, végez érzékenyítést általános társadalmi kérdések iránt. A Műhely egy nem bejegyzett szervezet, támogatásuk a programot befogadó és a Ferencvárosi Közösségi Alapítvánnyal szerződő, Palantir Alapítványon keresztül történik.

A TÁMOGATANDÓ PROGRAM CÉLJA

A filmklub célja az, hogy a hallgatóknak olyan látásmódot adjon, ami különbözik a mainstreamtől. Egyfajta “kulturális ellenállásként” szeretnék elérni azt, hogy a  romákat érintő fontos társadalmi kérdések bemutatásánál minél többen utasítsák el  azt a  túlzottan legegyszerűsítő, stigmatizáló képet, sztereotíp ábrázolást, amellyel gyakran találkozunk a médiában.

MILYEN PROBLÉMÁKRA AD VÁLASZT A PROJEKT?

Bár hangsúlyozottan nyitott filmklubról van szó, amely mindenfelől várja az érdeklődőket, de legalább két szinten érzékelhető a relatív elzártság a környezettől – helyi és országos szinten. Helyi szinten jól látjuk, hogy nem elég az online programhirdetés, legyen az bármilyen sokrétű (DocuArt-hírlevél, Romakép Műhely Facebook-profil, a Romakép Műhely honlapja, valamint hallgatói levelezőlisták). Továbbá az is jól látható, hogy a Romakép Műhely közönségének nagy része egyetemista, akik nagyrészt egy intézményből, az ELTE Média Tanszékéről érkeznek. Ez idáig kapacitás híján nem sikerült sem a szűkebb (kerületi, budapesti) környezet bevonása, sem a filmklub országos megismertetése.

MILYEN MEGOLDÁSOKAT JAVASOL?

Mindkét szinten, tehát helyi és országos szinten is az információk hatékony megosztása segíthetne abban, hogy a Romakép Műhely programja, illetve az ezek során létrehozott tudás szét tudjon áramolni. A nyomtatott és megfelelő helyen (pl. kulturális intézményekben) szórt programfüzet hatékonyabban éri el azt a közönséget, amely potenciálisan érdeklődhet a program iránt. A workshop pedig lehetővé teszi az érdeklődő oktatók képzését, a RKM módszerének modellként való terjesztését a felsőoktatási, szakkollégiumi hálózatban.

MIRE FOGJA FELHASZNÁLNI AZ ÉLŐ ADÁS TÁMOGATÁSÁT?

Alapcélként egy nyomtatott programfüzet készítését és terjesztését határozzuk meg (RKM-program, 2016(szerkesztés, tördelés, nyomda), valamint egy workshop szervezését, melynek során fővárosi és vidéki kollégákkal osztjuk meg a RMK-ben létrejött tudást, különös tekintettel azokra a felsőoktatási intézményekre, amelyekben roma származású egyetemisták tanulnak – itt nagyban támaszkodunk a roma szakkollégiumi hálózatra. (RKM-workshop, utazás, szállást, egyéb ezzel járó költségek, valamint a terembérlet, a vetítendő filmek jogdíja, a felvétel-készítés és annak feldolgoza, és némi ellátás).

HOGYAN FOGJA ÉRTÉKELNI A MEGVALÓSULT PROGRAM HATÉKONYSÁGÁT?

A hatékonyság a programfüzet és a workshop esetében is speciálisan mérhető. Az előbbi kapcsán úgy, hogy a mindenkori Romakép Műhely-látogatót arra kérjük, hogy számoljon be arról, honnan szerezte az információt a programról. Remélhetőleg többen jönnek majd a programfüzetnek köszönhetően, és ily módon is diverzifikálódik a közönség. A workshop hatékonysága pedig egyrészt a workshopról készült felvétel kiértékelésén keresztül mérhető, másrészt a RKM-modell más helyszíneken történő adaptációinak mérésével, megfigyelésével.

SZERVEZETI ADATOK

Romakép Műhely

www.romakepmuhely.hu

A Romakép Műhelyt mint kurzust az ELTE Média és Kommunikáció Tanszék hirdeti meg: Budapest 1088, Múzeum krt. 6-8.

A kurzus és maga a filmprogram a DocuArt Moziban zajlik, minden tavaszi félévben: Budapest 1088, Erkel u. 15.

A program szervezői:

Müllner András