Szívesen támogatná a KÉK Kerthatár Közösségi Kert programját?

Szívesen támogatná a KÉK Kerthatár Közösségi Kert programját?

A Kortárs Építészeti Központ célja, hogy a nagyközönség felé közvetítse az építészet, városfejlesztés és környezetalakítás kortárs kérdéseit és válaszait. A Közösségi Kert Program keretében ezúttal a Kerthatár Közösségi Kert területén a közösségi tér fejlesztéséhez és a 2016 tavaszától kísérleti jelleggel kialakítandó, innovatív fenntartható és környezetkímélő városi módszereknek szeretnénk teret adni és befogadni. Első lépésként komposzt WC-k, majd biogáz felhasználásának lehetőségeire szeretnének adományt gyűjteni.

A TÁMOGATANDÓ PROJEKT CÉLJA

A IX. kerületi Kerthatár Közösségi Kert alapterülete 2.600 nm, melyből a gazdálkodás alá vont megművelt terület kb. 1.000 nm. 90 parcellánk van, ez min. 200-250 embert közvetlenül érint, a kertészek 40%-a kerületi lakos. A fennmaradó közös területekre célul tűztük ki a környezettudatos, és innovatív megoldások pilote-szerű megvalósítását. (pl. komposzt wc, komposzt erjedésű metángáz fejlesztette áramforrás, mobil árnyékoló rendszer).

MILYEN PROBLÉMÁKRA AD VÁLASZT A PROJEKT?

A Közösségi Kertben minden térelem, ami a közösségért és a közösségi tereken kerül kialakításra (kert, tároló, amfiteátrum, közösségi tér, közösségi bútorok,stb.) kivitelezése szakértők bevonásával, de a kert-közösség együttműködésével valósul meg. Kihívásnak tekintjük, hogy  az általunk épített környezet kialakításakor – így a Közösségi Kertben is – biztosítani  tudjuk azokat a  legalapvetőbb szolgáltatásokat, amelyek sok ember közösen használt terében nyújtanak kulturált és higiénikus, egyben öko-tudatos megoldásokat.

MILYEN MEGOLDÁSOKAT JAVASOL?

Jelen esten támogatásra javasolt komposzt wc-k a területet használók, kertészek, valamint a vendégek (iskolás csoportok, rendezvényi látogatók, stb.) szükségleteit szolgálná, továbbá bemutató és oktató jelleggel terjeszthetnénk ennek a környezettudatos és többszörösen hasznosítható rendszernek a bevezetését, elterjesztést.

MIRE FOGJA FELHASZNÁLNI AZ ÉLŐ ADÁS TÁMOGATÁSÁT?

Elsősorban megújuló energiákat alkalmazó fenntartható, energiatakarékos városi rendszereket, kísérleti modelleket szeretnénk befogadni és létrehozni a Ferencvárosban is. Terveink szerint közösségi teret és komposzt toalettet alakítunk ki a támogatásból.

HOGYAN FOGJA ÉRTÉKELNI A MEGVALÓSULT PROGRAM HATÉKONYSÁGÁT?

Jelenleg  – tudomásunk szerint – csak fesztiválokon, ideiglenes jelleggel, illetve a Humusz Szövetség munkatársánál működik kísérleti jelleggel, de nagy lakossági elérésű, állandó helyszínen az Öko-Völgyön kívül nem. Amennyiben sikerül megvalósítani terveinket, a használat során derül ki “hatékonysága”. Hatásuk mérhetősége érdekében pedig 2-3 wc-t szeretnénk kialakítani. Továbbá a tervezett tájékoztató programok, esetleg további helyszíneken való megvalósítás mindenképpen eredményességünket mutatná.

SZERVEZETI ADATOK:

Kortárs Építészeti Központ Alapítvány

Székhely: 1074 Budapest, Hársfa utca 11.

Iroda: 1093 Budapest, Lónyai u. 24.

Adószám: 18189223-1-42

Nyilvántartási szám: 9837 (Pk. 60103/2006)

Képviselő: Kádár Bálint, elnök

Közhasznúsági fokozat: közhasznú

KÉK web: http://kek.org.hu/

KÉK Fb: https://www.facebook.com/KortarsEpiteszetiKozpont

Közösségi Kertek web:http://kozossegikertek.hu/rolunk/mi-ez/

Közösségi Kertek facebook: https://www.facebook.com/KozossegiKertek

KORTÁRS ÉPÍTÉSZETI KÖZPONT  –  KÉK

HUNGARIAN CONTEMPORARY ARCHITECTURE CENTRE

+36 20 911 2720

www.kozossegikertek.hu

www.kek.org.hu