Szörfözni a metrón?

“Tetten ért művészet”- Élménykalendárium december 12.  5. nap

A ma délelőtti ferencvárosi élményt a Ludwig Múzeum adta. Múzeumi barátaink vendégül láttak minket egy szokatlan kiállításon, a Munkaállomáson. Vetélkedővel is készültek, végül teáztunk. Volt köztünk nagymama és egyetemista is, de a kiállításnak köszönhetően igen oldottan tudtunk beszélgetni az élményeinkről, a művészetről és hogy hogyan érezzük magunkat e modern korban.

Lakner Antal alkotásai rögtön az első kiállítóteremben megmozgattak minket: mintha egy konditeremben lennénk, első ránézésre egyszerű mozgásokat próbálhattunk ki, amelyeket megszoktunk már a napi munka/tanulás közben, de mindben volt egy “csavar”, ami meghökkentett, amitől elgondolkozhattunk a rutinszerűvé vált – vagy éppenséggel elfelejtett, nem használt –  mozdulatokon. Nevetve fontolgattuk a feltett kérdéseket, hogy például miért nem kezdünk valamit izmainkkal és az üres idővel, amit tömegközlekedési eszközökön töltünk – miért nem szörfözünk a metrón vagy siklórepülőzünk a mozgólépcsőn? Ezeket mind-mind ki lehet próbálni! Csakúgy, mint a dupla gravitációt és ingerszegény közegben a csökkentett gravitációt. Ez utóbbit egy sötét, hangszigetelt kabinban, sós vízzel telt kádban élvezhetjük. Itt a tapasztalatok szerint egy fél óra meditáció felér 4 óra alvással…Decemberre már nem tudtunk regisztrálni, betelt minden időpont, mert ez annyira különleges és népszerű program – mindenki lebegni akar.

A kiállítás második része sincs híján a meghökkentő élményeknek. Talán leginkább a 2003-mas projektre figyeltünk föl, ahol a művész egy fikcióval provokálta Graz lakosságát. A városban számtalan reklámanyagot helyezett el, mintha Graz elnyerte volna a 2012 Olimpiai Játékok rendezésének jogát, s a „stadion-építkezések” miatt városrészek, épületek lebontását hirdette információs táblákon. Lakner „munkája” annyira jól sikerült, hogy ezzel felszította polgári tudatosságot és cselekvést a graziakban: a felháborodott lakosok tiltakozó akciókat szerveztek a polgármesteri hivatal elé.

Ha kíváncsi lettél a többi projektre és egy érdekes élményre áhítozol a Ferencvárosban, látogass el a Munkaállomásra!

Hajnal