Ráday tárva-nyitva – Idén volt először Ráday Korzó

Ráday tárva-nyitva – Idén volt először Ráday Korzó

A Ráday utcáról mindenki gondol valamit, viszonyul hozzá, véleménye van róla. A Ráday Korzó szervezői szeptember 22-23-án arra vállalkoztak a mintegy 40 csatlakozóval, hogy megmutassák, milyen is valójában az élet az utcában. Szélesre tárták ugyanis kapuikat az üzletek, a galériák, a pékek, a cukrászda, a virágos és a könyvesbolt is, de különleges egyházi és templomi helyszíneket, egyetemet és menő hamburgerezőt is találhattunk a csapatban. Ráday Korzó volt idén először.

 

Közös kocogás, élő henteskritika, kerekasztal-beszélgetések, krimiklub, koncertek, kenyér- és kalácssütés, romakép matiné, városi séták, kiállítások, divatbemutató, mobilapp-túra, hajvágás és nyelvórák, science shop, virágmesék és re-concept – és itt abba is hagyjuk a fölsorolást, mert ilyen és ehhez hasonló különleges programok tucatjaival volt tele a naptár szeptember 22-én, pénteken és 23-án, szombaton a Ráday utcában.

 

Több mint 40 helyi kávézó, galéria, kisbolt és közösség csatlakozott a Ráday Korzó másfél napos eseményéhez programjaival. Az ötlet belső-ferencvárosi magánszemélyek és civil szervezetek kezdeményezéséből született meg, alapvetően azzal a szándékkal, hogy Belső-Ferencváros lakói, legyen az pékség vagy könyvesbolt, kávézó vagy egyházi gyűjtemény megmutathassák magukat a szomszédaiknak, a környékbelieknek és természetesen a látogatóknak.

 

A szervezők olyan programok szervezésére biztatták a helyeket, amelyek nemcsak alkalmi élményt jelentenek, hanem hatásukra a résztvevők később visszajárhatnak ezekre a helyekre. Az esemény ugyanis 100%-ban független, helyi és közösségi kezdeményezés, élén a Ferencvárosi Közösségi Alapítvánnyal (FKA*). Azontúl, hogy a Ráday Korzóra látogatókat is izgalmas élmények várták, a résztvevő helyeknek is remek alkalom nyílt arra, hogy egymást jobban megismerjék. Az új ismeretségekből pedig újabb együttműködések születhettek, melyektől még otthonosabbá tudott válni a környék és az utca.

intro_raday_utcakozepe

Fullajtár Andrea Marlene Dietrich-et idézte meg a Manga Cowboy-ban, a Boldogasszony Iskolanővérek megmutatták a nővérkertet, ahol sétálni és beszélgetni lehetett, a Két Egér Könyvesboltban interaktív mesejáték volt, a Skandináv Házban ingyenes svéd- és norvég próbaórákat vehettünk, de körbe is kocoghattuk Belső-Ferencvárost, ahogy kenyeret is süthettünk a pékekkel a Butter Brothers-ban, vagy Dürer-metszeteket nézegethettünk a Ráday Gyűjteményben és a sor még bőven folytatható. Több kávézóban is voltak koncertek, sőt még a 2B Galériában is szólt a jazz. És hogy mit keresett a Ráday-ban a Voyager-1 űrszonda? Az is kiderült a két nap során.

A civil kezdeményezés Belső-Ferencvároshoz kötődő magánadományozók és vállalkozók támogatásából valósult meg. “Arra gondoltunk, hogy magunk kezdünk el megteremteni egy olyan átjárható belső-ferencvárosi világot, amelyben a legkülönbözőbb emberek, itt lakók, művészek, vállalkozók és a civil-közösségek tagjai szóba állnak egymással, és együtt új dolgokat hoznak létre. Ezen a két napon még olyan merész ötletünk is támadt, hogy beszélgessünk közös dolgainkról és ki-ki érezze jól magát érdeklődése és vérmérséklete szerint, alakítsuk az egész Belső-Ferencvárost erre az időre izgalmas közösségi térré!” – foglalta össze Barna Erika, a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány igazgatója a Ráday Korzó alapötletét.

Előzmények

A Ferencvárosi Közösségi Alapítvány Magyarország első közösségi alapítványa, amelyet Ferencvároshoz kapcsolódó magánszemélyek hoztak létre. Missziója a helyi közösségi adományozás kultúrájának fejlesztése és a kerület jobbá, szebbé, élhetőbbé tétele. Helyi adománygyűjtéssel, támogatásosztással és közösségerősítő programok szervezésével vannak jelen a kerületben. Az alapítvány 2016-os sikeres kampányában helyi magánszemélyek és vállalkozások adományaiból 1 millió forintot gyűjtött össze az ún. Belső-Ferencváros Alapba. Az FKA kuratóriumának meggyőződése, hogy Belső-Ferencváros sokszínű, virágzó és vonzó közösségi életéhez elengedhetetlen a benne levők összefogása és együttműködése, ezért úgy döntött, hogy olyan rendezvényre költi a pénzt, amely az itt élők, dolgozók, tanulók közötti kapcsolatok kialakítását és elmélyülését célozza.

*Az FKA független, közhasznú civil szervezet, amely nem kér és nem is fogad el sem állami, sem önkormányzati támogatást.

 

Videó az eseményről – Rick Zsófia és Gyenes Mihály munkája:

És megszólalt saját médiumunk is, a Rádió Ráday  közösségi netrádiónk is, az If Cafeból, szeptember 22-én 4 és 6 között  a helyszínen és online:  stream.tilos.hu/radioraday 
A műsor fél órás bontásban visszahallgatható.

 

RÉSZLETES PROGRAM:
Radaykorzo.hu

Esemény:

https://www.facebook.com/events/648770395329604/

Fotókredit:
Pivarnyik Balázs

Köszönjük a Zöld Kakasos diákok és tanáruk Soponyai Dóra együttműködését, fotói is, melyek ide kattintva tekinthetők meg.

A Ráday Korzó eseményünkről az alábbi médiumok számoltak be:
https://port.hu/esemeny/fesztival/raday-korzo/event-festival-20864

Fiala János  Felkelt Jancsi című műsora​, szeptember 21-én reggel 9 és fél10 között
– szeptember 21-én beszélgetés felvételről a Rádió Rock műsorán, 20-22 óra között
– szeptember 22-én interjú a Klub Rádió Reggeli Gyors műsorában, 9.25-kor
– szeptember 22-én 16-18 óra között Tilos, Utcarádió