Öt csoport nyert a Köztér-pályázatunkon!

Öt csoport nyert a Köztér-pályázatunkon!

Hamarosan vízre (gyepre)szálló Anyahajó, öko-tudatos lakótelepi anyák közösségi Fűszerkertje, városi titkokat felfedő “Okos szobrok”, a környékbeliek előtt kapuit megnyitó Kolostor és gyerekrajzokkal élővé változó Tűzfal – egytől-egyig  izgalmas civil ötletek, melynek   támogatásáról döntött kuratóriumunk április 14-én. A Ferencvárosi Közterek Alapunk “Nem térkép e táj” pályázati felhívására érkezett 7 pályaműből 5-öt támogattunk, összesen 797 ezer Ft-ot osztva szét.

 

1. Az Anyahajó Anyaközpont és Családi Kikötő a József Attila-lakótelepen

két projekttel is meggyőzött minket. Egy  a lakótelep frekventált területén felállított mobil szabadtéri Anyahajó fogja segíteni  a helyi anyák és gyermekeik közösségét, programhelyet kínálva nekik. Jó nagy feltűnő tér-elem készül, egy olyan hajó, amely kifeszített kötelek és ponyvák által kap formát. Lesz árbóca, vitorlája, zászlója, belső tere kényelmesen , baba-mamabarát módon  bútorozottan fogja várni utasait. A legapróbb részletekig kidolgozott terv megvalósításában közel 40 fő vesz majd részt, de ha felhúzták a horgonyt és elindulnak, akkor bíznak benne, hogy a lakótelep többi lakója, potenciálisan 15000 ember fog inspirációt kapni tőlük közösségi kezdeményezésekhez. A program alapítványi   lelkes kísérője – kapcsolattartója, kurátori támogatója, kommunikációban segítője- kurátortársunk, Barna Era lesz. A csoport a kért teljes támogatást megkapja, 178 ezer Ft-ot. A z Anyahajó nyilvános felavatására május 9-én, szombaton délelőtt 10 órától kerül sor, a József Attila- lakótelepen.

2. Az Anyahajó Anyaközpont  másik nyertes projektje a környezettudatos nevelés fontosságára és gyakorlatára hívja fel a figyelmet, egy mini közösségi kert, a Fűszerspirál kialakításának ötletén keresztül. A programban résztvevő lakótelepi kisgyermekes családok fontosnak tartják , hogy ha lehet , saját termesztésű, friss zöldségeket fogyasszanak családjaik, előnyben részesítve a friss fűszereket. Ezért egy kiválasztott napos , de jelenleg elhanyagolt területen apró, de gazdag kertet építenek, melyet közös munkával fognak gondozni. A gyerekek számára egy tapifalat hoznak létre, illetve mini mezítlábas ösvényt alakítanak ki, melyen különböző természetese textúrákat (kukoricacsutka, toboz, kavics, stb.) tudnak tapogatni. A Fűszerspirál szintén megkapta a pályázati támogatásban kért összeget, a 169 ezer Ft-ot.  A csoport FKA kísérője Miklusicsák Alíz kurátorunk lett, aki az alapítvány  utcai kisadománygyűjtő programjainak és köztéri akcióinak elkötelezett  gazdája és önkéntese.

3. Ez a hely MENŐ! Ezzel a címmel nyert a Noppa Design csoport városi installáció-sorozata, amely olyan utcai figyelemfelhívó és interakcióra alkalmas okos szobrokat tervez elhelyezni  a Ferencvárosban, amelyek a járókelők előtt azaddig nem ismert  titkokat fednek majd fel. Az Ez  ahely Menő! feliratú QR-kódmatricák egy könnyen letölthető, kultúrtörténeti tudástartalmakhoz vezető linkekhez vezetik majd  a sétálókat akik így a kerület igazi és virtuális közterein barangolva fedezhetik fel A IX. kerület rejtett értékeit mind digitális, mind fizikai kontextusában. Programjuk a helyi identitás erősítését és a kerületi közösség közös kincseinek feltérképezését szolgálják. Kuratóriumunk a kért teljes összeggel, 200 ezer Forinttal támogatja a Noppa Design csoportot, kísérőként pedig Fleischer Judit, tiszteletbeli kurátorunk és munkatársunk – nem mellesleg helyi  lakos és városgazdász – jelentkezett.

4. Az Élő Tűzfalak Erzsébetváros Alapítvány nem kevesebbet ígért Markusovszky – Gyerekfal című pályázatában, mint hogy A Ferencvárosi Helytörténeti Egyesület általános iskolás gyerekek számára kiírt rajzpályázatához kapcsolódóan és velük együttműködve , a gyerekekkel közösen fogja megfesteni a kerületi Markusovszky téri tűzfalat. A program egyszerre szól egy a városrehabilitációt szolgáló civil kezdeményezésről, mint  a környezetünk élhetőbbé, otthonosabbá tételéről, és a közösségépítésről, a vizuális kultúra fejlesztéséről. A jelen pályázati ütemben vitathatatlanul legtöbb szervezési fázist és külső pénzbeli és nem pénzbeli támogatót megálmodó projektet, amelynek egy személyes kitalálója és motorja, Ocztos István építész-képzőművész, a kért 200 ezer Forinttal támogattuk. A program FKA kísérője, a szintén kerületben élő Scsaurszki Tamás kurátorunk lesz.

5. A Mi Patrónánk Iskolai Alapítvány “Kolostor a Kőrengetegben” elnevezésű nyílt napja  a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpontba várja majd az érdeklődőket. Egy kerületi , eddig a lakosságtól elzárt területet szeretnének a helyi közösségi élet színterévé változtatni azzal, hogy megnyitják kapuikat a kerületi lakosok előtt. a látogatók megismerkedhetnek majd a kolostor épülettel, az Iskolanővérek életével, a kolostoriskola hétköznapjaival és egyben részesei lesznek egy nagyrendezvénynek is. Alapítványunk a kért összegből 50 ezer Ft-tal, az érdeklődők vendéglátásrás szánt költségeivel támogatja a rendezvényt. A program FKA kísérője, Benedek Gabriella kuratóriumi elnökünk lesz.

(A programok rövid bemutatásánál forrásként használtuk a pályázók adatlapján feltüntetett információkat.)

A végső döntést a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány kuratóriuma hozta meg – a pályázatok között sorrendiséget nem állapítva meg –  de az értékelési folyamatban résztvettek még: Terjék Tímea és Tóth Imre helyi vállalkozók és az FKA támogatói, Bíró Tamás Középső-Ferencvárosi lakos és egy helyi cég alkalmazottja,  külső szakértőkként Szűcs Balázs Ferencváros főépítésze és  Sain Mátyás közösségi tervezésben is jártas tájépítész, és  Fleischer Judit , valamint Nándori László tiszteletbeli kurátorok.  Munkájukat ezennel is köszönjük! Az értékelők közül Bíró Tamás hamarosan egy szubjektív hangú írásban számol be majd itt arról, hogy milyen is volt résztvenni a bírálói folyamatban…

Valamennyi nyertesnek gratulálunk, öröm volt olvasni ezt  a sok színvonalas tervet, ötletet!

A jövőben azon leszünk, hogy ne veszítsük szem elől a projektek alakulását, a megvalósításról és az eredményekről folyamatosan tájékoztatni fogunk honlapunkon, többek között az FKA Stúdió IX. önkéntes kommunikációs csapatának segítségével is. Egyben mindenkit arra bíztatunk, hogy maga is figyelje, hogy alakulnak ezek a  programok , részben azért, mert a kerületieknek szólnak elsősorban, részben pedig azért, mert sok értékes tippet  és civil kezdeményezői bátorságot lehet majd belőlük meríteni!