Öket támogatná? Think: Nordic, avagy gondolkozz skandináv módra!

Öket támogatná? Think: Nordic, avagy gondolkozz skandináv módra!

A projekt elnevezése:

Think: Nordic, avagy gondolkozz skandináv módra!

A projektről röviden:

Jövő év tavaszán nagyszabású rendezvényre készülünk itt a Ferencvárosban Think:Nordic címmel, mely szabadfordításban így hangzik: „Gondolkodj Skandináv módra”. A rendezvényre az északi országokból hívunk egy-egy vendéget, akiktől azt várjuk, hogy egy-egy előadásban megpróbálják számunkra megvilágítani: a skandináv államok nyitott, befogadó, szolidaritáson alapuló demokratikus társadalmakként hogyan tudnak a világ élvonalában maradni és egész Európának példát mutatni. A Skandináv Ház Alapítványt 2003-ban hozták létre olyan fiatalok, akik beleszerettek az északi kultúrába, megtanulták a nyelvet, és szerették volna mások számára is hozzáférhetővé tenni. Az elmúlt több mint tíz évben több száz skandináv kulturális programot valósítottunk meg, kizárólag önkéntesként dolgozó csapatunkkal!  Két évvel ezelőtt az alapítvány kuratóriuma az önkéntes csapat vezetőivel együtt elhatározta: túl kell lépnünk a szoros értelemben vett kulturális misszió  határain és a társadalmi  kérdéseket is feldolgozó programokat is kell rendeznünk.

Milyen közösségi/társadalmi igény áll mögötte?

Az elmúlt évek politikai és társadalmi történései Magyarországon, Európában, sőt, szerte a világon arra késztetnek, hogy nyitott szemmel járjunk. Nagy kihívások előtt állunk: minden bizonnyal el kell engednünk sok mindent és nyitottnak kell lennünk az új befogadására. Vannak azonban olyan értékeink, amikhez ragaszkodnunk kell. Ezt a jófajta  alkalmazkodást  ma Európában az északi országok gyakorolják talán a legsikeresebben. A magyar fiatalok körében nem véletlenül olyan népszerű Skandinávia: ők is példaként tekintenek ezekre az országokra. Ma, itt szükség van az északról érkező friss levegőre, hogy mi is újult erővel tudjunk küzdeni a jövőnkért.

A projekt célja:

Elsősorban a fiatalokat szeretnénk megszólítani: azokat, akik aktív állampolgárként szeretnének Magyarországon küzdeni a jogaikért, a jobb életkörülményekért, a jövőjükért. Olyan előadókat hívunk, akik ismertek, sőt, népszerűek a magyar fiatalok körében és akik hitelesek a szemükben, akikkel a közvetlen, élményszerű találkozások igazi motivációt adhatnak nekik . Példát szeretnénk mutatni, felhívni a figyelmet arra, hogy érdemes és hogy hogyan érdemes harcolni az olyan értékekért mint a szolidaritás, az egyenjogúság, a fenntarthatóság, az egyenlő esélyek biztosítása, a demokratikus döntéshozás, az emberközpontú, állampolgáraival törődő állam vagy a gyermekeink jövőjét biztosító oktatási és szociális rendszer működtetése.

A projektben tervezett tevékenységek:

Egy egynapos, nagyszabású rendezvényre készülünk.  Skandináv vendégelőadóink előadásait  videóra rögzítjük és az esemény után mindenki számára elérhetővé tesszük a honlapunkon. Igazi „nagyágyúkat” tervezünk meghívni!  Magyarországon is  ismert, vagy részben ismert híres politikusokat, művészeket, tudósokat, üzletembereket, akiknek személye arra is garancia, hogy minél nagyobb számú közönséghez eljusson a rendezvény üzenete, és minél nagyobb sajtónyilvánosságot tudjunk teremteni. A kb. öt előadást kulturális programokkal és kerekasztal beszélgetésekkel színesítjük.

A megvalósítás futamideje:

A rendezvény szervezését már megkezdtük és vannak már biztató válaszaink, de az előadók felkérése és az egyeztetések több hónapot vesznek igénybe. Amikor minden skandináv előadónktól megérkezett a pozitív visszajelzés, kezdődhet a helyszínnel és a magyarországi szereplőkkel az egyeztetés, és az egyéb szervezési, valamint marketing tevékenység, ami szintén több hónapot vesz igénybe. Terveink szerint a program 2018 tavaszán kerül megrendezésre.

Mit vártok a projekttől, mikor éreznétek eredményesnek?

Nagy nyilvánosságot és közönségszámot várunk a projekttől. Mindenképp sikerként könyvelnénk el, ha a helyszínen 2-300 ember hallgatná meg az előadásokat, igazán elégedettek viszont akkor lennénk, ha ez komoly sajtóvisszhanggal is járna. Azon vagyunk, hogy a vendégeink itt tartózkodásuk alatt az előadáson kívül rendelkezésre álljanak kísérő rendezvényeken is, mint például kerekasztal beszélgetés, interjúk, sajtótájékoztató, egyetemi találkozók. A videó felvételeket honlapunkon azok is megtekinthetik, akik az eseményen nem vehettek részt. Ettől szintén komoly nyilvánosságot várunk, reméljük, hogy a megtekintések száma eléri a több ezret.

Mennyit és mire szeretnétek összegyűjteni az Élő Adással?

A projekt tervezett teljes költségvetése 2 millió forint. Ennek harmadát saját forrásból, harmadát az északi nagykövetségek támogatásával, a maradék harmadot pedig az Élő Adás alkalmával összegyűjtött támogatásból szeretnénk fedezni. Egy-egy vendég kb. 300 ezer forintba kerül, mely összeg fedezi az útiköltséget, a szállás- és étkezési költséget, illetve az előadói tiszteletdíjat. Terembérletre 200 ezer forintot, cateringre 100 ezer forintot, a professzionális videófelvételek elkészítésére 200 ezer forintot tervezünk.

 

300 000 Ft esetén :

– 1 vendég meghívásával járó költségek (útiköltség, szállás, étkezés)

300 000 Ft– 600 ezer Ft esetén:

– két vendég vagy az összegtől függően egy része a terembérletnek

600 000 Ft feletti összeg esetén:

– összegtől függően három vendég, vagy/és terembérlet, marketing

 

Miért pont az Élő Adással gyűjtötök erre?

Az Élő Adást remek lehetőségnek tartjuk arra, hogy nagyobb lélegzetű projektekhez, programokhoz támogatást lehessen szerezni. Maga az elgondolás is izgalmas, hogy  hamar döntés születik, mivel a helyszínen történnek a felajánlások, vagyis mi is kíváncsiak vagyunk rá, hogy mennyire fogja meg az ötletünk azokat is, akik csak részben ismernek minket,  vagy először hallanak rólunk.  A Skandináv Ház Alapítvány elsősorban alacsony költségvetésű programokat szervez, azonban egy évben legalább egyszer egy nagyszabású rendezvényt tartunk, amihez most egy sok tekintetben új, ferencvárosi kötődésű támogatói kör segítségével  szerezhetünk forrást, erősítve ezzel  saját helyi kötődésünket is.

Szervezeti adatok: 

Skandináv Ház Alapítvány

1192 Budapest, Szent Imre utca 2/1.

18111208-2-43

OTP 11707062-20003146

www.skandinavhaz.hu

www.facebook.com/skandinavhaz