Értük úszunk idén a Swimathonon!

Értük úszunk idén a Swimathonon!

A Ferenvárosi Közösségi Alapítvány idén ismét nyílt pályázat keretében kereste azokat a ferencvárosi kötődésű ügyeket, projekteket, amelyek résztvevői, egyben kedvezményezettjei lesznek  a 2018. június 16-án megrendezendő Swimathon 2018 Budapest adománygyűjtő kampánynak. A beérkezett pályázatokat látva (11db), az FKA kuratóriuma előbb írásban értékelte azokat, majd a továbbjutó szervezetek képviselőivel találkozva hozta  végső döntését. Idén is 6 pályán úsznak majd civilek és ismert emberek,  illetve  kampányolnak értük saját baráti, ismeretségi körükben, hogy minél többen támogassák az általuk is képviselt ügyeket. Az ún. követős  (érted az ügyek nagyköveteivel képviselt) kampányok világszerte igen népszerűek, tavaly, a 2. hazai Swimathonon több, mint 16 millió Ft-ot úsztak össze 140-en, több mint 3000 felajánlásból.

Reméljük idén is hasonlóan sikeresek lesznek a csapatok. A Swimathon 2018 (swimathon.hu) kampányoldal május 18-án nyílik meg, és négy hétig tart majd a gyűjtés.

Köszönjük az érdeklődést valamennyi pályázónak, örülünk , hogy idén is sokszínű lett a civil paletta! Nagyon gratulálunk minden bejutott szervezetnek és szorítunk a háttérben már készülődő úszócsapatoknak!

(Borítókép: Füredi)

SWimathon_logo (2)

Civil Dij 2017 logo

 

A Swimathon 2018 támogatható szervezetei és ügyei

 

FreeDoc – Fotózás és Aktivizmus projekt (nem bejegyzett szervezet, a kerületi Palantir Film Alapítvány fogadta be a projektet)

Egy 12 hetes rendhagyó fotó-tanfolyamra és a részvételi bevonódást segítő, érzékenyítő képzés eszközparkjára gyűjtenek, amelyen  különböző hátrányokkal küzdő, ferencvárosi  fiatalok vehetnek majd részt, vegyes csoportban. A képzés során a résztvevők nem csak megtanulnak fényképezni az alapoktól, de a kurzus célja, hogy segítse  ezzel az eszközzel az önkifejezésüket, a társadalmi részvételüket, a résztvevő saját közösségének képviseletét. A módszer egy művészeti oktatásnak és a közösségszervezésnek a hibridje, a képzés  közösen létrehozott produktumok bemutatásával zárul. A fotókurzus megálmodója és vezetője Csoszó Gabriella fotóművész, a FreeDoc blog alapítója, civil aktivista.

Démétér Ház Alapítvány – Veled Együtt felépülünk! projekt

Az alapítvány 2016-ban már úszott az első hazai Swimathonon, ami akkor egy ugródeszkát jelentett nekik az adománygyűjtő kampányban, a Szent László Kórházban épülő új apartmanházuk felépítéséért. Ebben a házban csontvelő transzplantált gyerekek és családjaik fognak lakni az utókezelésük során. A Swimathon 2016-on begyűjtött több mint 3 millió Ft-nyi kezdő tőke után több tízmillió forintot sikerült még gyűjteniük az építkezésre, melynek alapkőletételére tavaly ősszel kerülhetett sor. Csapatuk akkor is, most is erős közösségépítő lehetőséget is látott a részvételben, érintett gyerekek, családok, orvosok, támogatók voltak és vannak csapatukban.  Most 2 év után eljutott a projektjük oda, hogy nyárra valószínűleg befejeződnek a munkálatok és immáron az új helyiségek közösségi terének  berendezésére gyűjtenek.

Találj Magadra Egyesület (bejegyzés alatt álló) – Adj egy lélegzetnyi időt! projekt 

Az egyesület tagjai sérült gyermekeket nevelő anyákat képviselnek. A KSH 2011-es kutatása szerint Mo-n akkor 90 ezer ilyen érintett család élt. Ezekben a családokban jellemzően az édesanya az, aki otthon marad és 24 órás szolgálatban gondozza  sérült gyermeküket, míg az apák a család egzisztenciális hátterét igyekeznek biztosítani. Sok anya évek vagy évtizedek óta nem tudott magára időt fordítani. Az egyesület célja a Swimathon kampányban most az, hogy minél több anyát juttasson lélegzetvételnyi időhöz, vagyis a gyűjtött adományból szakszerű bébiszittert biztosítva az érintett gyerekeknek és fiataloknak, az édesanyák szabadidőhöz, szabadnapokhoz juttatását tervezi.

 

Ráday Korzó  projekt (nem bejegyzett, informális közösség, a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány fogadta be a projektet)

A Belső – Ferencvárosi közösség célja – melynek tagjai közt vannak civil szervezetek, oktatási műhelyek, kulturális intézmények, galériák, helyi vállalkozások és a rendezvény iránt érdeklődő lakók is – az idén második alkalommal megrendezésre kerülő Ráday Korzó 2018 szeptemberi, másfél napos rendezvénysorozat közös, szervezési költségeinek összegyűjtése. A 30-40 színes programot adó helyszín lehetőséget szeretne adni arra, hogy a helyi közönség (itt lakók, tanulók, dolgozók, a negyedhez kötődők) a megszokottól kissé eltérő módon, bepillantást nyerjenek az életükbe, megmutatva Belső-Ferencváros ismert és még kiaknázatlan értékeit, segítve új, helyi együttműködések, kapcsolatok születését is.

 

Gyökerek és Szárnyak Alapítvány – Új Kör program

Az alapítvány KözösALAPON programja a hazai közösségi alapítványok létrejöttét segítő és működésüket, szakmai tevékenységüket, támogatásukat célzó országos program. Munkájuknak köszönhetően az elmúlt két évben létrejött Miskolcon és Pécsett, illetve a Dunakanyarban is ilyen közösségi alapítvány, de támogatták a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány munkáját is. A program célja, hogy idén tavasszal új felhívással forduljanak olyan helyi közösségek, aktív civilek felé, akiket foglalkoztat a közösségi alapítványok ideája és szakmai segítségükkel elindulnának  a szervezőcsoport kialakítása, majd  helyi közösségi alapítványok létrehozása felé.  Terveik szerint 8 kiválasztott csoporttal kezdik majd el a közös munkát. Ennek a nyílt pályázatnak a lebonyolítására, szervezésére, a helyi csoportokkal való közös előkészítő munka költségeire gyűjtenek. A Gyökerek és Szárnyak Alapítvány a Swimathon 2018 szakmai együttműködő partnere.

 Ferencvárosi Közösségi AlapítványFix Pont 2018 projekt a Swimathon 2018 program házigazdája

Mo. első közösségi alapítványa, mely 2011 óta működik a Ferencvárosban, idén harmadszor rendezi meg a Swimathon 2018 adománygyűjtő kampányt és programot. Céljuk mindenkor az, hogy programjaikkal, kampányokkal kerületi kötődésű programokra gyűjtsenek adományokat, felhívva a figyelmet a közösségi és helyi adományozás erejére és lehetőségére, illetve az itthon még kevésbé ismert és elterjedt adománygyűjtési technikákra. Az FKA hagyományosan minden évben saját csapattal maga is úszik, a támogatást a 2018/19-es év kiszámítható és professzionális működésének biztosítására, a helyi adománygyűjtő, támogatásosztó és közösségépítő szakmai munka hátterének erősítésére kérik.