Mit adott nekünk még – a pénzügyi és természetbeni támogatásokon túl – a Swimathon 2016?

Mit adott nekünk még – a pénzügyi és természetbeni támogatásokon túl – a Swimathon 2016?

Egy a Kolozsvári  Közösségi Alapítványnál 2014-ben tett  tanulmányúttal kezdődött az álmodozásunk erről a programról, majd  idén június 18-án tudtuk megrendezni az első magyarországi Swimathon 2016 adománygyűjtő eseményt. Az uszoda pályáin 70 civil úszott, s azt megelőzően kampányolt, gyűjtött adományt általa sokra tartott civil ügyekért, és négy projektre – köztük a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány  minőségi, független és kiszámítható működésére –  több mint 8 millió Ft támogatást gyűjtöttünk, közel 1400 felajánlásból.

A kampány igazi mozgósító erejét és sikerét azonban nem csak a gyűjtött pénz nagyságában mérhetjük!  

Sikerült közelebb hoznunk egymáshoz  több helyi civil  és üzleti szereplőt, akiket eddig talán csak az ismeretlentől való félelem tartott távol egymástól. 3 helyi nagyvállalat is nevezett úszókat és támogatta anyagilag is a programokat és a rendezvényt, s több mint két tucat helyi vállalkozás is felajánlott pénzt vagy egyebet. A sokszor bénult, magunkat eszköztelennek érző  civilek látták, hogy vannak olyan technikák, amelyek még rendelkezésükre állhatnak a forrásszerzésben. A kampány megmutatta, hogy az ún. “nehéz ügyek” (lásd drogügy) is nagyobb figyelmet kaphatnak egy könnyen szerethető közegbe helyezve. Most is fontos volt nekünk, hogy mindenki a neki leginkább megfelelő módon adhatott a közösségének (pénzt, szakértelmet, önkéntes munkát, saját terméket). A Swimathon egy olyan közösségi és támogatásgyűjtő esemény lett, egy nagy közös “társasjáték”, amelyben ki-ki részvétele  legalább annyira fontos volt, mint az összegyűjtött  pénz.

A Swimathon 2016 rendezvény június 18-án valósult meg a budapesti Kőér utcai uszodában, délelőtt 9 és 12 óra között. A szervezők és 70 úszó mellett további 100 látogató volt a helyszínen és a sajtó képviselői. A közreműködői csapatban többek között egy népszerű kereskedelmi TV csatorna (TV2) műsorvezetője dolgozott, aki egy szimbolikus honoráriumért vállalta a felkérést, további fizetett munkatárs volt még a videósunk. A biztonsági személyzet és az esemény orvosa is önkéntes volt, rajtuk kívül további 12 önkéntesünk vett részt (riporterként, pályabíróként, MC –ként és technikusként, helyszíni eligazítóként), illetve az FKA 8 kurátora, akik mindvégig a legaktívabb önkéntesek voltak (adománygyűjtés, rendezés, fotós, SütiFlotta koordinálás, szállítás, stb. terén) Az esemény fotóalbuma itt látható: https://www.facebook.com/ferencvarosikozossegialapitvany/photos/?tab=album&album_id=1043209872430808

A rendezvény sikeres volt, a 4 civil szervezet több mint 8millió Ft felajánlást gyűjtött, közel 1400 felajánlásból. A magyar sajtóban és a közösségi médiában nagyon elismerően írtak, szóltak az első magyar Swimathonról, kiemelve a módszer újszerűségét és a magyar viszonyok között igen jelentős mértékű felajánlott adományt.

A Ferencvároshoz kötődők szemében egy innovatív, kisérletező és bátor, a közösségi adományozást friss, újszerű eszközökkel népszerűsítő szervezetként jelentünk meg, ami növelheti a támogatási kedvet a jövőben is. Fontos referencia pontot jelent nekünk, hogy ilyen nagy tömeget megmozgató rendezvényünk ez idág még nem volt. A szervezetek önkénteseit is beleértve több tucat önkéntes bevonásával, négy, korábban egymással együttműködésben így nem álló civil szervezet közös munkájaként valósulhatott meg a program, magánadományozók, közép-és kisvállalkozások és nagy cégek partnerségével.  Úgy érezzük, hogy sikerült egy valóban Független, Kiszámítható és Minőségi munkát végző kerületi közvetítő-szervezet képét mutatnunk, akihez bátran fordulhatnak a kerületiek, és aki képes jó kapcsolatokat kialakítani  bármely  helyi szereplővel. Fontos eredmény volt nekünk, hogy a Swimathonon keresztül azt a célunkat, hogy mindenki a maga módján és eszközeivel, a neki leginkább megfelelő módon adhasson a közösségének, (pénzt szakértelmet és önkéntes munkát, saját termékeit. A Swimathon egyszerre lett egy  jelentős támogatásgyűjtő esemény és közösségi élmény, egy nagy közös társasjáték, amelyben ki-ki részvétele, együttműködése  legalább annyira fontos volt, mint az összegyűjtött  pénz …

További infók: www.swimathon.hu