Mesélő tárgyak kiállításunk

Mesélő tárgyak kiállításunk

Hangszerek, kávéfőzők és kiöntők, ékszerek, puha és meleg takaró, de még focimez és búcsúkártya is található a fotókon. „Mesélő Tárgyak” címmel nyílt kiállítás a Vámház kőrúti Vásárcsarnokban október 15-én, a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány szervezésében. A 15 magyar és angol szöveggel készült fotó-installáció a IX. kerülethez kötődő, ott élő, tanuló, dolgozó, külföldiek történeteit és magyar kötődéseit villantja fel, egy-egy szülőföldjükről származó, nekik különösen sokat jelentő személyes tárgy bemutatásán keresztül. Min szervezők, a ferencvárosi sokszínűség közösséget gazdagító erejére szeretnék felhívni a figyelmet. A kiállítás november 10-ig látható.

„Ezek a tárgyak nem feltétlen önmagukban különleges tárgyak, hanem olyan személyes és az otthonhoz köthető hétköznapi tárgyak, amelyek a tulajdonosaik számára lettek különösen értékesek”- hangsúlyozta Polyacskó Orsolya, a projekt koordinátora, a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány (FKA) munkatársa. A tárgyak jellemzően sok ezer kilométerről kerültek ide, gazdáik közt tibeti, kínai, iraki, mauríciuszi, szír, angol, török, egyiptomi, nyugat-afrikai, libanoni, iráni, jamaikai és nigériai kerületi kötődésű emberek vannak. A most bemutatott minitörténetek egyszerre személyesek és szólnak a kulturális sokszínűségről, az eltérő szokásokról, illetve a nagyon is hasonló, sokaknak ismerős érzelmi kötődésekről, közös élményeinkről is.

A kiállítás az alapítvány  Új szomszédaink – Sokszínű Ferencváros című projektjének egyik állomása, amely 2017 tavaszán indult a Global Fund for Community Foundations támogatásával. A projekt célja, melynek részeként e kiállítás is megszületett, a Ferencvárosban élő külföldiekkel való kapcsolatteremtés, helyzetük, közérzetük jobb megismerése, ittlétük otthonosabbá tétele, valamint – igényeik szerint – bevonásuk a kerület közösségi életébe.

A kiállítást megnyitották: Závada Pál író, ferencvárosi lakos és Nick Thorpe, a BBC Budapesten élő Közép-Európai tudósítója.

Kiállítás_néznek

A kiállítás háttere kapcsán a szervezők elmondták, hogy az alapítvány ezidáig több mint 30 nagyinterjút készített itt élő külföldi diákokkal, vállalkozókkal, helyi cégek alkalmazottjaival, családokkal, arra keresve a választ, hogy ők hogy érzik magukat választott hazájukban és hogy milyennek látják kapcsolataikat a helyi közösséggel. A kutatás első eredményeinek összegzése jövő év elejére várható, melyben a kerületi civil szervezetek, a külföldi munkavállalókat foglalkoztató cégek és külföldi diákokat fogadó oktatási intézmények felé is megfogalmaz majd ajánlásokat.

 

„Szerencsések vagyunk, hogy egy sokszínűségében nem csak történelmileg nagymúltú, de ma is nagyon színes kerületben vagyunk. Elég csak a Ráday utcán vagy környékén végigsétálnunk ahhoz, hogy lássuk, egymást érik a külföldiek által vezetett éttermek, kávézók, vállalkozások. Mi együtt élünk, dolgozunk ezekkel a távolról érkezett emberekkel és van lehetőségünk személyes kapcsolatokat is kialakítanunk. Személyes és egyben közös felelősségünk, hogy mit kezdünk ezzel a kulturális gazdagsággal, ami körülvesz minketmondta el Barna Era, a szervező alapítvány igazgatója.

A kiállítás október 15- től november 10-ig tekinthető meg a Vásárcsarnok középső során található lépcsőfeljárónál.

Mesélő tárgyak kiállítás közreműködői:  Fotók – Pivarnyik Balázs; Design -Szalay Miklós; Szöveg – Barna Era; Projektkoordinátor – Polyacskó Orsolya.

A kiállításmegnyitó természetbeni támogatója voltak a kerületi Nándori Cukrászda és a Dúzsi Bor. 

A kiállítás megrendezésében együttműködő partner volt a Vámház körúti Vásárcsarnok.

Kiállítás, Kpek

  Az alapvetően helyi és közösségi adományozás fejlesztésért létrejött FKA törekszik arra, hogy hosszútávon és minél több szinten segítse az itt élő külföldiek láthatóságát és részvételét is a kerület közösségi életében. Jó példa erre a Legsikeresebb Adománygyűjtő Kampány kategóriában tavaly Civil Díjat nyert Swimathon kampányunk, ahol a támogatható helyi projektek között már volt erre a tematikára épülő, érzékenyítő, oktatási projekt, ahogy az adománygyűjtő úszók és a rendezvény lebonyolításában segítő önkéntesek között is voltak kerülethez kötődő, külföldi fiatalok. Az idén szeptemberben második alkalommal megrendezett Ráday Korzó eseményünk során támogatásunkkal jöhetett létre egy új városi séta-program, Ferencváros, az olvasztótégely címmel, és kezdeményezésükre született meg a nagy sikerű Kóstold meg a világot! című közösségi gasztro-program.

További információk: Polyacskó Orsolya, programkoordinátor, [email protected]