MEGVANNAK A GYŐZTESEK!

MEGVANNAK A GYŐZTESEK!

Diák-operaelőadás középiskolásoknak, zsonglőrködés és szociális cirkusz az esélyegyenlőség jegyében, karácsonyi készülődés a cigánypasztorációban, Kórházsuli program  és szerenádos üdvözlet a ferencvárosi újszülötteknek és családjaiknak…Örömmel jelentjük be, hogy a Ferencvárosi Gyermekalap Majd Adok én Neked c. második alkalommal kiírásra került pályázatán, 5 kerületi civil kezdeményezés, összesen 1 millió Ft-ot nyert. A tegnapi napon valamennyi indulót értesítettük írásban is. Gratulálunk a nyerteseknek, és köszönjük valamennyi pályázónak a bizalmát!

Legyen valóban közösségi!

Legyen újszerű, de építsen a kerületi értékekre, hagyományokra!

Legyen friss és a fiatalok nyelvén beszélő!

Legyen olyan program, ami minél több kerületi szereplőt bevon a megvalósításba és természetesen kerületieket ajándékoz meg valamivel!

Legyen olyan, ami ha nem is látványos, de látható élményt és  értéket ad!

És a sort még hosszan folytathatnánk…Kurátori elvárások, kívánságok, avagy felkiáltások a Márton utcai elefántcsonttorony helyett, az  FKA szokásos kuratórumi találkozóján. Többszintes értékelő folyamat végén, egy csöppet sem csendes és visszafogott, de békés vita után, megszületett az  eredmény. Természetesen mi is pontoztunk is a pályázati kiírásban megadott szempontok alapján, fűztünk a tervekhez kommenteket, személyes  dilemmákat, kérdéseket is, hogy aztán a napokban végül közösen döntsünk róla, kiket és mennyi pénzzel támogassunk. Nem pályázatértékelő szakemberekként beszéltük át a beadott anyagokat, hanem olyan kurátorokként, akik magánszemélyként – az adományozók felhatalmazott “követeikként” –  magunk is a kerület “tapasztalati szakértői” vagyunk, hisz mindegyikünknek erős ferencvárosi kötődése van. Szerettük a programokat, mind a 11 pályázatnak örültünk  és igyekeztünk felelős döntéseket hozni.

Kiket támogattunk?

A kerületi HANGKÉPZŐ, a Képző -és Iparművészeti  Szakközépiskola és Kollégium, ismertebb nevén a Kisképző csapata  a “Purcell Dido és Aenas” c. operaelőadást fogja úgy színre vinni, hogy utazó előadást szeretne belőle csinálni a kerületi középiskolákban.  A  produkció különlegessége, hogy minden szereplője és alkotója, (a színészek, énekesek, zenészek, jelmez-és díszlettervezők és készítők egyaránt) képzőművészeti szakközépiskolás. Céljuk a közösségi alkotáson és közös élményen túl, hogy megismertessék, sőt, megszerettessék az opera műfaját kortársaikkal. Mi mást választottak volna ehhez az operairodalomból, mint egy love sztorit! Az FKA a kért teljes összeggel, 250 ezer Ft-tal támogatta a projektet.

A Magyar Zsonglőr Egyesület Ferencvárosi Zsonglőrködő Iskolák programja olyan újdonságot kínál a tömegsport kategóriában a diákoknak, ami egyszerre menő, figyelemfelkeltő, hosszú távon kihívást adó és sikerélményt nyújtó játék. A pályázati támogatással beszerzett eszközök és a foglalkozásaik révén szeretnék megmutatni a  tanulóknak és nevelőiknek egyaránt, hogy a mozgás mennyire nagy öröm lehet, és hogy a testük, ügyességük fejlesztése, kompetenciáik fejlődése is mehet  olyan könnyedén és szórakoztatóan, mint ahogy a pálca végére illesztett tányér pörgetése. Az FKA-tól megkapták a kért 300 ezer Ft-ot.

A Déméter Alapítvány fogadta be azoknak a kórházpedagógusoknak a pályázatát, akik  a kerületi Szent László Kórházban és a II. számú Gyermekklinikán fekvő, daganatos és csontvelőtranszplantált gyerekeknek kínálnak olyan korszerű Kórházsuli programot, amely megkönnyíti számukra is a tanulást. Ezek az IKT (információs és kommunikációs technológiák) segítségével készült segédanyagok szintén gyerekek, fiatalok ötleteire épülve és közreműködésével születnek meg. Egyénre szabottak és játékosak.  Segítségükkel a kórházba került gyerekek is “járhatnak iskolába” és  azok maradhatnak, akik, gyerekek. Az FKA 200 ezer Ft-os támogatást nyújt nekik.

A Periszkóp Egyesület “Üdvözlet az Érkezőnek” projektjének veleje, hogy a IX. kerületben született csecsemők és családjaik, a nagy esemény alkalmából méltó, közösségi köszöntésben részesüljenek. A különleges alkalomra megálmodott  utcai szerenád   előkészítésében és kivitelezésében helyi óvodások, védőnők, kórustagok és civil, közösségi szakemberek és művészek egyaránt résztvesznek. Programjuk célja, hogy az igen heterogén kerületi városrészekben ezen keresztül is megkönnyítsék az együttélést, a szomszédsági  kapcsolatok kialakulását és megőrzését. Terveiket az FKA 150 ezer Ft-tal támogatta.

Az Örökségközösség Alapítvány a Fenntartható Örökségvédelemért  olyan közös alkotó napokat  tervezett a Középső-Ferencváros egyik legismertebb utcájában, a József Attila  Emlékháznak is otthont adó Gát utcában, amelyeken a Kaníziusz Szent Péter Templomhoz kötődő, a cigánypasztorációval kapcsolatba került helyi és igen nehéz szociális helyzetben lévő  gyerekek  és családjaik számára kínálnak kreatív élményt. A művészeti és nevelési program, most egy korábban megvalósult projekt folytatásaként, egyaránt hatással szeretne lenni a fiatalok környezettudatosságára, mint helyi identitásuk és önértékelésük erősítésére. A karácsonyi időszakban megvalósuló programot 100 ezer Ft-tal támogattuk.

Gratulálunk a győzteseknek, jó munkát a megvalósításhoz!Ránk pedig most még az a feladat áll, hogy – belső szabályainknak megfelelően – döntsünk arról is, hogy  melyik programot, melyik kurátortársunk kísérjen majd a jövőben! A Kísérő-szerep nálunk azért alakult ki már az első pályázati kiírásunk idején is, 2014-ben, mert valósággal beleszerettünk a győztes projektekbe. Kurátorokként személyes elköteleződést is érzünk amellett, hogy  a pályázóinkat minél jobban megismerjük, hogy mellettük legyünk abban és akkor, amiben és amikor szükség lehet ránk.

Tehát hamarosan ismét nehéz pillanatok elé nézünk! Indulhat a vita a kurátorok találkozóján, hogy ki, kinek a kezéről csapjon le egy-egy csapatot.

Soha rosszabb feladatot magunknak…!

Képek a kuratórumi verbális-szkanderparti pillanataiból:

gyerekalap1

 

 

 

 

 

gyerekalap2

 

 

 

 

 

gyerekalap4

 

 

 

 

 

gyerekalap3

 

 

 

 

 

gyerekalap5

 

 

 

 

 

gyerekalap6