Még 10 nap a II. Ferencvárosi “Aput a Kapuba” Kupáig!

Még 10 nap a II. Ferencvárosi “Aput a Kapuba” Kupáig!

Iskolai udvarra kerti padokat, foci-, röpi- és kosárlabdát, kerékpáros alkatrészeket és szerszámokat is szeretnének többek között „összefocizni“ maguknak azok a 13-14 éves diákok, akik indulnak a II. Ferencvárosi „Aput a Kapuba“ Kupán, a FAKKon.

A szervező Ferencvárosi Közösségi Alapítvány közvetett célja a helyi adományozási kultúra és egy Magyarországon még alig ismert szervezeti forma, a közösségi alapítvány népszerűsítése. A Kerekerdő parkban április 14-én szombaton megrendezésre kerülő focitornán ismét 9 helyi általános iskolai csapat indul, egyenként 50-100ezer Ft-os támogatásra pályázva. A játék előtt minden résztvenni szándékozó diákközösségnek meg kellett neveznie, hogy milyen közösségi és/vagy sport tevékenységet szeretne folytatni vagy fejleszteni, ha kapna hozzá anyagi segítséget. A szervezők pedig azt vállalták cserébe, hogy ezeknek az ötleteknek, kívánságoknak a megvalósításához keresnek támogató kerületi vállalkozókat. Szépen gyűlnek az anyagi és egyéb ajándék-felajánlások, a FAKK-nak már több mint egy tucat támogatója van, de a további vállakozók jelentkezését is várjuk…

Iskolai csapatok , akik indulnak:

1. Szegya Ördögök (Szent-Györgyi Albert Általános Iskola)

2. Domino (Domino Általános Iskola)

3. Weöresök (Weöres Sándor Általános Iskola)

4. Lakótelepi Sasok  (Kosztolányi Dezső Általános Iskola)

5. Kőrösi 1091 DSE (Kőrösi Csoma Sándor Két Tannyelvű Általános Iskola)

6. Mester 67 (József Attila Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Intézmény)

7. Poli Sokk  (Közgazdasági Politechnikum Gimnázium és Szakközépiskola)

8. Telepy Károly Testnevelés Szakosított 12 évfolyamos Iskola

9. Bakáts téri Ének-Zenei Általános Iskola

A ferencvárosi közösségi alapítvány civil aktivistákból, művészekből és helyi vállalkozókból álló köre közel két éve kezdett el azon gondolkodni, hogy bár a Ferencvárosban kb. ezer (!) civil szervezet van bejegyezve, mégis hiánypótló lenne egy ún. közösségi alapítvány. A világban sokfelé felismerték már azt, hogy a helyi igényeket sokszor éppen a helyi pénzügyi forrásokkal lehet a legjobban kielégíteni, mert a támogató és a támogatott érdekei között egy közös mindenképpen akad: jó érzés és bizalmat keltő annak adni és attól elfogadni, akit ismerünk. Az alapítvány nem egy nagy, központi pályázatkezelő társaság valahol messze, egy láthatatlan elefántcsonttoronyban, akik mögött homályban maradnak  azok is, akiket támogatnak. Tagjai maguk is a kerületben élnek vagy dolgoznak, és szeretik a  Ferencvárost. Hisznek benne, hogy a helyi jó ügyekre megtalálhatók a helyi források, és feladatuknak tekintik, hogy segítsenek a támogatóknak és a kezdeményezőknek összetalálkozni, megismerkedni, együttműködni. A decemberben bejegyzésre került Ferencvárosi Közösségi Alapítvány olyan elkülönített alapokat javasol első körben, amelyek egy-egy konkrét ügy vagy kerületrész támogatását célozzák.

Egyelőre négy ilyen alap terve került kidolgozásra: Alap a Belső-Ferencvárosért, a József Attila Lakótelepért, a Kerületi Közterek Fejlesztéséért és a Ferencvárosi Gyerekek támogatására. Ez utóbbi célt szolgálja tavaszi nyilvános rendezvényünk, a Ferencvárosi „Aput a Kapuba“ Kupa is, fejet hajtva a kerület vitathatatlanul legismertebb és legnépszerűbb közösségteremtő hagyománya, a ferencvárosi futball előtt.

A program április 13-án pénteken délután 3 órakor egy támogatói – támogatotti „bemelegítéssel“ indul a kerületi Veranda Étteremben, ahol az induló iskolák képviselői és a versenyt támogató vállalkozók személyesen is megismerkedhetnek, és tájékozódhatnak egymás igényeiről.

Másnap, 14-én szombaton reggel 8.30kor  órakor indul a focikupa a Kerekerdő parkban (Vendel-Lenhossék utcák találkozásánál) és délután 3 óra körül, a Színészválogatott és az FKA- Önkormányzat közös csapatának mérkőzése után kerül méltó helyére a Vándorkupa, melyet Bácskai János polgármester és a Közösségi Alapítványt képviselői adnak át.

A verseny ideje alatt helyi civil szervezetek kisadomány-gyűjtést is terveznek a résztvevő iskolák javára, kiegészítő programokon keresztül. Jelképes adományokat vár például majd saját készítésű házi süteményeiért a Vagány Nők Klubja, a Kék Pont Bringaszervíz, a Gyökerek és Szárnyak Civil Fejlesztő Műhely FTC-totóinak szerkesztői , de lesz csocsó és  kötélfonás is…