Nemzetközi körkép

Az első közösségi alapítványt az USA-beli Clevelandben (http://www.clevelandfoundation.org) alapították 1914-ben, amikor is számos, elkülönítetten alapított és nem működő jótékony célú pénzalapot egy szervezetben egyesítettek és modernizáltak azért, hogy (a már elhunyt) alapítók akaratát érvényesítsék és a bankokban elhelyezett összegeket hasznos célokra használjk föl. Nem sokkal ezután, 1921-ben, a kanadai Winnipegben alakították meg az első nem amerikai közösségi alapítványt (http://www.wpgfdn.org). Az elkövetkező évtizedekben többszáz közösségi alapítvány jött létre az USA-ban és Kanadában, de majdnem 60 év telt el, amíg 1979-ben Észak-Írországban megalakult az első közösségi alapítvány az észak-amerikai kontinensen kívül (http://www.communityfoundationni.org). Az első kelet-európai közösségi alapítványt 1994-ben alapították a szlovákiai Besztercebányán (http://www.knzm.sk).

2000-ben világszerte 905 közösségi alapítvány működött, míg 2010-ben már 1680.

A közösségi alapítványok globális fejlődését rendszeres kutatások dokumentálják. A legátfogóbb jelentést a Worldwide Initiatives for Grantmaker Support készíti  és Community Foundation Global Status Report (Globális helyzetjelentés a közösségi alapítványokról) címen adja közre. A legújabb jelentés jelentést itt olvashaja el angolul: http://www.wings-community-foundation-report.com/gsr_2010/gsr_home/home.cfm

A közeli országokban számos közösségi alapítvány működik. A visegrádi országokban a közösségi alapítványok, országos szervezeteket is alapítottak. A Lengyel Közösségi Alapítványok Szövetsége (http://www.ffl.org.pl/), a Cseh Közösségi Alapítványok Egyesülete (http://akncr.cz) és a Szlovák Közösségi Alapítványok Egyesülete (www.asociaciakns.sk) az egyes országokban működő alapítványok országos szervezeteként támogatja a helyben végzett munkát, segíti az alapítványok fejlődését és népszerűsíti a közösségi alapítványok tevékenységét országos szinten.

Romániában, Székelyföldön két magyar közösségi alapítvány is működik: a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (http://szka.org) és a Háromszéki Közösségi Alapítvány (http://www.hka.ro).

Ha szeretne többet tudni a külföldi közösségi alapítványokról, vagy egy konkrét alapítvánnyal kapcsolatba lépni, írjon nekünk és mi segítünk!