A közösségi alapítványokról dióhéjban

A közösségi alapítványokról dióhéjban

Mit jelent az, hogy közösségi alapívány?

A közösségi alapítványok (community foundation) professzionálisan megszervezett adománygyûjtő, támogatásosztó és közösségfejlesztő szervezetek, melyek segítik a támogató és a megvalósító partnerek közötti együttműködést. Feladatuk felmérni és közvetíteni a helyi szükségleteket, a helyi célokra adományozni kívánó magánszemélyek és vállalkozók, ill. vállalatok felé. A közösségi alapítványok figyelemmel kísérik az adományok útját, a célok megvalósulását, biztosítják a sikeres támogatási programok méltó nyilvánosságát. A közösségi alapítványok másik különlegessége, a tevékenységüket illetően az, hogy az adománygyűjtés, a támogatásosztás és a közösségépítés egyazon szervezeten belül jelenik meg.

A közösségi alapítványok függetlenségre törekszenek. Ez azt jelenti, hogy úgy képesek jó kapcsolatokat kiépíteni a helyi szereplőkkel, hogy egyetlen érintettnek se legyen meghatározó, mindenki mást elsöprő befolyása a döntésekre, se a gazdasági szereplőknek, se az önkormányzatnak, se a civileknek. A helyi közösség egészét kívánják elérni és részvételi lehetőséget kínálnak a szereplők minél szélesebb köre számára.

A közösségi alapítványok történetéről röviden

A XX. század elején, az adományozói kultúra szülőhazájában, Amerikában, egy ügyvédnek szemet szúrt, hogy mennyi közcélú, ún. alvó pénzügyi alap létezik a bankoknál, ahol az alapító elhunyt vagy az eredeti cél elévült. Az egykori célok figyelembevételével az ügyvéd módosításokat javasolt, és idővel sikerült elérnie, hogy ezek az alapok átkerültek a bankok kezelésébôl az erre speciálisan alakult nonprofit szervezetekhez. 1914-ben Fredrick Goff létrehozta az elsô közösségi alapítványt (community foundation) Clevelandben, egy olyan vállalatszerûen működtetett alapítványt, amely közösségi adományokat tudott hasznosítani, professzionális irányítással. Európában, 1979-ben, elôször Észak-Írországban alakult közösségi alapítvány, majd a kilencvenes évektôl a mi régiónkban is sorra jöttek létre az ilyen szervezetek, Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában és Romániában is.
A kelet-közép európai országokban már sikeresen működő közösségi alapítványok bebizonyították, hogy mindez nemcsak „Nyugaton” lehetséges! Magyarországon a Ferencvárosban és Egerben kezdeményeztek közösségi alapítványokat az elmúlt években.