Lakossági fórum volt a Ferenc tér sorsáról – Közösségi tervezés II. rész

Lakossági fórum volt a Ferenc tér sorsáról – Közösségi tervezés II. rész

Mint arról néhány napja hírt adtunk, a IX. kerületi Ferenc tér eredetileg vízjátéknak épült kőbálnái hálóba kerültek, és most sorsukra várnak. Az önkormányzat azt kérte a lakosoktól, hogy írják  meg, mit szeretnének ott látni, használni, élvezni, hogyan legyen átalakítva a tér a környékbeliek igénye alapján? Három helyen gyűjtötték a kitöltött kérdőíveket, amelyet közös, személyes meghallgatás és véleménycsere követett. Az október 3-án,  Ferenc téren megrendezett lakossági fórummal lezárult  a közösségi tervezés első szakasza. Hogy milyen tapasztalatokkal?

Nem lehetett azzal vádolni a helybélieket, hogy közömbösek lettek volna  a Ferenc tér sorsa iránt, közel 40-50-en jelentek meg. A közönség elég vegyes volt, jöttek fiatalok, idősek, babakocsisok és kerekesszékes  lakó is, mindenkinek jutott az ilyenkor szokásos vendégváró pogácsából és mindegyikük névvel vállalta a véleményét.  Az egész akció szükségességét Szűcs Balázs, főépítész azzal indokolta bevezetőjében, hogy  a tér több mint 10 éve lett felújítva, ma már a játék nem korszerű sem műszakilag, sem kihasználtságát tekintve nem tűnik praktikusnak, és/de mostantól a fenntarthatóság a cél! A hallgatóság meglehetősen elegánsan, nagyvonalúan kezelte ezt az indoklást , amennyiben senki nem kapaszkodott bele az időzítés nyilvánvalóságába, ki-ki amiért jött, ahhoz tartotta magát. Mert lássuk be, aki önkormányzati választások előtt 1-2 héttel jár-kel a Ferencvárosban (is), az pontosan tudja, hogy míg az egyik sarkon krumplit és utalványt osztanak  a népnek, a másikon valaki ásványvizet kínál. Liliom utcai anyukától hallottuk, hogy csak az elmúlt napokban, két népszerű játszótér játékai is kicserélődtek, de valószínűleg így van ez az egész országban, ilyenkor  speciális szalagátvágó ollót kell piacra dobni! De a Ferenc tér népe, mégegyszer hangsúlyozva, türelmes és nagyvonalú volt, és komolyan vette a meghívást, tehát magát is.

A jelenlévőknek beszámoltak róla,  hogy éppen 100 ötlet érkezett a kitett urnákba, mindössze egy volt értékelhetetlen.  A polgármesteri tájékoztató szerint az írásbeli   választ adók legfontosabbnak a „nyugodt pihenő”, „esztétikus zöld”, „kellemes találkozó hely”, illetve „gyerekbarát park” funkciókat ítélték. A kutyafuttató kérdése erősen megosztotta a lakosságot. A kérdőívben  kifejtett véleménye ek alapján elmondható, hogy  sokkal inkább tartják fontosnak a  (veszélyes) vízjáték elbontását, és a játszótér bővítését, mint bármi mást. Több javaslat érkezett a tér bekerítésére, őrzésére vonatkozóan is.

A fórum résztvevői (ön)fegyelmezetten mederben tartották a beszélgetést, még azzal együtt is is, hogy az elhangzott az önkormányzat részéről, hogy ez a  tapasztalatcsere fontos hozadékul szolgál  ugyan a kihívást vállalt BME doktori iskola fiatal  tervezőinek – akik közül többen ott voltak a fórumon is megfigyelőként – de egyenes végeredménye, lezáró konklúziója nem lesz a fórumnak, ergo még semmi sem dőlt el.  Most csak kíváncsiak voltak a véleményekre. A megjelent lakosok kevésbé akartak szökőkútat, többen játszótérre voksoltak.  “Nem kell szökőkút!” “Legyen kerítés és több játszótér.”  Az nem kérdés, az egyik legbizarrabb posztmodern kori szóösszetétel is megszületett: “gyermekbarát játszótér.” A kerekesszékes lakos akadálymentesen, biztonságosan szeretné körbekocsizni a teret, ami szintén joggal elvárható, arról nem is beszélve,  hogy a babakocsis és a kerekesszékes igények nincsenek egymástól fényévnyi távolságra! És felmerültek lakossági igények már  a jövőre is: karbantartás, parkfelügyelet. Kié a tér? Kinek kell szólni, ha panasz vagy kérés, észrevétel van vagy  lesz? Legyen-e közös kert avagy közösségi kert?  Olvasó sarok, piknik hely?  De ne legyen túl hangos se a tér, főleg nyáron, a Ráday nyüzsgése sokakat riaszt. És elhangzott az a vélemény is, hogy legyen zárható a tér, kapuval.

A közösségi tervezés szervezői november 3-ra ígérik, hogy megszületnek az első látványtervek. Az elképzelés szerint azokat is a téren ismerheti majd meg a nagyérdemű. December elején pedig eredményhirdetés.

És hogy mi lesz utána? A Ferenc tériek egyelőre remekül vették a lapot, elmondták amit gondoltak és most türelmesen várnak. Hogy ki nevet a végén, az később derül ki, amikor a kerületi döntéshozók kezében lesz már a Ferenc tér sorsa… A felelősség nagy.

De addig még sok minden történik. Alapítványunknak, amely többek között létrehozta a Ferencvárosi Közterek Alapot és jelenleg támogatást, illetve tapasztalatokat gyűjt egy januári pályázati kiíráshoz, e témában egy fontos célja van:  kísérni és dokumentálni a közösségi tervezés folyamatát, az alapötlettől lehetőleg a megvalósulásig, monitorozva a folyamat hitelességét,  és az állampolgári részvételt, a kerületi civilek és a magunk számára egyaránt. Minden érdekes lehet számunkra, ami  a közterekhez kötődő helyi elképzelésekről, szándékokról szól.

Sorozatunk következő cikkében bemutatjuk az együttműködő  profi tervező csapat, a BME építőművészeti iskola fiatal doktoranduszainak szándékait és szempontjait.

Korábbi cikkünk a témában itt olvasható.