Kikötőt az Anyahajónak! Az Anyahajó Egyesület támogatható projektje

Kikötőt az Anyahajónak! Az Anyahajó Egyesület támogatható projektje

Kikötőt az Anyahajónak! A József Attila-lakótelepi Anyaközpont közösségi teret épít

A Swimathon 2016-on támogatandó program célja
Jó szelünk van. Alig másfél éve fogalmazódott meg az igény bennünk – 7 ferencvárosi kisgyermekes anyában – egy olyan bázisra, ahol együtt lehetünk, kikapcsolódhatunk, megoszthatjuk egymással hétköznapi gondjainkat. Programjainkat nem várt siker övezi, havonta több mint 200 családnak nyújtanak közösségi élményeket, kikapcsolódást, hasznos tanácsokat és egy fenntartó közeget. És most itt a lehetőség, hogy a kezdeményezés állandó otthonra leljen – az ingatlant a Ferencvárosi Önkormányzat biztosítja, csak egy kis felújításra szorul. Ez a mi közös ügyünk! Valósítsuk meg együtt Budapest első anyaközpontját!
Az igény/ a probléma, amire a projektben megoldást kínálunk
Az anyaság a legszebb küldetés az életben. Egyúttal a legfelelősségteljesebb, időnként a legmagányosabb is. Megszűnt az az idő, amikor még egymást követő generációk együtt éltek és nevelték fel a gyermeket a családban. A nagyvárosi nők életében a szülés utáni időszak különösen nehéz. Beszűkül a tér, az anyák a 4 fal között maradnak gyerekükkel és sokszor nincs kihez fordulni.

Ha helyet teremtünk a találkozásra, megszűnik az anyák elszigeteltség-érzése, magabiztosabban létezhetnek gyermekeik, párjuk mellett és társadalmi aktivitásuk is nő. Ehhez kínál megoldást az anyaközpontok modellje – szerte a világon és ezentúl Ferencvárosban is.
A kedvezményezettek/célcsoport, akiket a projekttel el kívánunk érni

Az Anyahajót 3 anya álmodta meg, napjainkra 30 kisgyermekes szülő vállal aktív részt a szervezésben, és több mint 200 családot értünk már el rendezvényeinkkel. Célunk, hogy a hírünk és szolgáltatásaink a lakótelepen élő összes családot megszólítsák, hiszen a József Attila-lakótelepen legalább 5000 gyermekét nevelő szülő él. Programjaink természetesen az idősebb generációk, vagy akár a fiatalabb gyermektelen érdeklődők számára is nyitottak. A szomszédság összesen 15 000 fő. Reméljük, hogy az első budapesti anyaközpont létrejöttét városszerte több hasonló követi majd. Küldetésünk a város más régiói számára is mintaként szolgál.

A projektben tervezett tevékenységeink
Úszóinkat arra buzdítjuk, hogy mindenki gyűjtsön valamire a felújítási munkák közül. Így tud a sok kicsiből majd megvalósulni a nagy álom.

A 6m2-es vizesblokk minden négyzetméteréért egy-egy úszó úszik, s máris lesz hol kezet mosni, festékes ecsetet öblíteni. 5-en a villanyszerelésért állnak mögénk, s lámpafény mellett borult időben is játszhatunk, működhet a konyhai robotgép. De az aljzatjavítás, padlóburkolás, falfestés, csempézés, konyhabútor, gyerekbarát tárolóelemek és egy életvidám enteriőr kialakítása is a hosszú listánk tételeit képezi.

A helyi önkormányzat támogatását is élvezzük, egyesületünket közérdekűvé nyilvánították, együttműködési szerződésünk előkészítés alatt áll. Folytatjuk a velük megkezdett egyeztetést az ingatlan rendbetételének körülményeiről, támogatásuk mértékéről.

Ha ez még így is kevés, nem állunk meg, tovább gyűjtünk. Bátran kérünk, hisz tapasztalatból tudjuk, mindig akad valaki, aki örömmel segít.
A projekt tervezett költségvetése, röviden 
A teljes felújítás várható költsége 4,26M Ft. Építész anya önkéntesünk előzetes felmérését követően tételes költségbecslés készült, melyeket sávokra osztottunk a kivitelezés priorizált ütemeinek függvényében. Ha nem megy egyszerre, 5-6 fázisban megvalósulhat a felújítás. Az úszással legalább az első fázis kivitele a célunk, így válhat beköltözhetővé az anyaközpont.
villanyszerelés – 65e Ft

homlokzati nyílászárók üvegezése – 28e Ft

vizesblokk komplett kialakítása – 600e Ft

tartalék keret (10%) – 70e Ft

műszaki ellenőrzés (1-3%) – 152e Ft

ÁFA (27%) – 247e Ft
összesen: 1,162M Ft
A Swimathonon gyűjtött támogatásunk tervezett felhasználása 
Ahhoz, hogy egyáltalán használatba vehető legyen az új helyünk, a törött ablaküvegeket cserélni kell, biztonságosan működő elektromos berendezéseket kell felhelyezni, és vizesblokkot kell kiépíteni. Közel 1,2M Ft arra elég, hogy egy funkcionálisan működő teret kapjunk. Élhetővé, barátságossá, otthonossá tenni azt, még rengeteg munka! Szigetelt, melegburkolt, szőnyegezett aljzat kell a földön hempergődző babáknak, a mennyezet nem ázhat, a vakolat nem omolhat ránk. Gyerekbarát környezet kell, sok játékkal, eszközökkel. Addig gyűjtünk, míg meg nem valósul a nagy álom!
Milyen hatást remélünk a projekt megvalósulásától és hogyan kívánjuk mérni azt?
Lesz a József Attila-lakótelep több száz családjának egy helye, melyet bármikor díjmentesen látogathatnak, második otthonukként funkcionál, közelükben van. Itt, gyerekbarát környezetben, akár a hét minden napján, egész napos nyitvatartás mellett lehetőség nyílik társas együttlétre. Heti 5-10 olyan program valósulhat meg, mely hiánypótló, közösségünknek igénye van rá. Legyen az babahordozás, közös kézimunka és főzés, háztartászöldítés, testmozgás gyerekfelügyelettel, netán tematikus beszélgetések jogi-, nevelési- vagy önismereti témában.

A napi életvitel színesebbé, tartalmasabbá válik. Több energikusabb, aktív anya, boldog gyerek, elégedett apuka a láthatáron.
A projektet megvalósító civil szervezet neve és célkitűzése:
Anyahajó Egyesület – Anyaközpont és családi kikötő a József Attila lakótelepen
Kik vagyunk? Egy egymást segítő közösség, melynek tagjai zömmel kisgyermekes anyák és családtagjaik. Igyekszünk a lakókörnyezetünkben élők mindennapjait élhetőbbé tenni. Küzdünk az anyák elmagányosodása ellen, aktivizáljuk, társas együttlétre szólítjuk őket. Programjainkat, rendezvényeinket magunk, együtt szervezzük, erőforrásainkhoz mérten, egymást segítve. Mottónk: mindenki ért valamihez! Saját tudását a közösségbe dobva, bárki kipróbálhatja, hasznosnak érezheti magát. Látogatóként, tagként, szervezőként bárki csatlakozhat köreinkhez. Lelkesedésünk és kitartásunk határtalan, célunk ennek továbbörökítése, újabb közösségek létrejöttének elősegítése, az anyaközpont modell meghonosítása.


N
év, székhely, bírósági bejegyzés ideje és száma, adószám, honlap

Szervezeti adatok 

Kontakt személy neve, elérhetősége: (email, telefon)
név: Anyahajó Egyesület – Anyaközpont és családi kikötő a József Attila lakótelepen

székhely: 1098 Budapest, Börzsöny u. 2/b 7/43.

bírósági bejegyzés ideje: 2015.12.16., – száma: 01-02-0015993

adószám: 18733482-1-43

honlap: http://anyahajokozpont.hu/

kontakt személy neve: Paál Rita

e-mail: [email protected]

tel.: +3670/375-4181

 

További infók:

www.swimathon.hu