Kerületi királyság helyett egy király kerületet!

Kerületi királyság helyett egy király kerületet! Zárójelentés I. – Ferencvárosi Gyermekalap

 

Kerületi királyság helyett egy király kerületet!

Az 1300-as években Ambrogio Lorenzetti freskó festő azt a megbízást kapta a sienai városházától, hogy fesse meg a Jó kormányzás allegóriáját. Most átmenetileg tekintsünk el attól, hogy a monumentális falfestmények tulajdonképpen politikai megrendelésre készültek, és hogy a XX. századi történészek úgy tartják, a XIV.  századi Toscana akkori állapotaihoz képest ez színtiszta propaganda és politikai utópia volt! Nézzük csak  a kép világos üzenetét, a mire gondolhatott itt a szerző közkedvelt kérdését! A Jó kormányzás allegórikus nagy szakállú alakja, Siena városának megszemélyesítője, feje fölött a felirat: C*S*C*V, azaz Commune Saenorum Civitatis Virginis. Jelentése (=a Szűz városának, a sienaiaknak a közössége) utal egyben arra is, hogy itt egy közösségi kormányzásról van szó. A trón két oldalán, az erényeket jelképező megkoronázott nőalakok ülnek, mint a jó kormányzás tanácsadói: Okosság, Erősség, Mértékletesség, Igazságosság, Nagylelkűség, Béke. Feje fölött pedig az isteni erények allegóriái: A Hit, a Remény és a Szeretet. A város vezetése odáig elment a megrendelésben, hogy a freskóciklus további darabjaiként igényt tartott a Jó kormányzás hatása a városi és a vidéki életre, sőt, a Rossz kormányzás hatásának képi ábrázolására is. A jó kormányzás életképszerű jeleneteiben jól megy a kereskedelem, szépül az épített környezet, az oktatás is kielégítő, virágzik a mezőgazdaság, míg a rossz kormányzásnál éppen ellenkezőleg.

Miért fontos a jó kormányzás fogalma nekünk most, 2014-ben?

Amikor februárban  kiírtuk alapítványunk első pályázatát, kerületi civil kezdeményezések támogatására, mi is nagyon vágytuk, hogy legyenek olyan programok, amik felkerülhetnének majd Ferencváros képzeletbeli közösségi freskójára. A Ferencvárosi Közösségi Alapítványt azért hoztuk létre, mert hiszünk abban, hogy nincs olyan hatalom, intézmény vagy szervezet, amely egyedüliként tudná, mi lehet jó egy közösség tagjainak, csak maga a közösség. Tehát segítenünk kell a tagjait abban, legyen szó kerületi lakosról, a diáktól a nyugdíjasig, vagy vállalkozóról, vállalatról, esetleg multicég helyi képviseletéről, civil szervezetekről, hogy mutassák meg az értékeiket és az igényeiket. Sokfélék vagyunk és sokféle igénnyel tanulunk, dolgozunk, élünk ebben a hatalmas  kerületben, és csak a fenti freskón is megszemélyesített erények, egyidejű szem előtt tartásával alakíthatjuk ezt magunknak még szerethetőbbé, élhetőbbé! A jó kezdeményezések megmutatják, hogy mitől vagyunk erősek és gazdagok, sőt, felismerik ezen jó energiák, erők összekapcsolódásainak lehetőségeit, arra építve a további közös cselekvéseket!

Ha ez sikerül, akkor egy a jó kormányzás értéke szerint működő, királyság nélküli, de király kerületünk lesz, sorsukkal megbékélő alattvalók helyett, elégedett, aktív, közösségi polgárokkal!

Zárójelentés I. – Ferencvárosi Gyermekalap

 

 

A jelentkező hét pályázóból négynek szavaztunk bizalmat, közel 700 ezer Ft-os támogatást osztva szét köztük, a kuratórium döntéséről és magáról a pályázati folyamatról  is beszámoltunk.  A tavaszi pályázatok részletes értékelése – zárójelentése – itt olvasható, amely  részünkről az átláthatóság és elszámoltathatóság jegyében járulhat hozzá, a jó kormányzás szellemiségének népszerűsítéséhez.

Az Én aluljáróm” program, mely az egyik győztes, a Horizont Szociális Alapítvány együttműködésével, az Ecseri úti aluljáróban működő „Alul-járó” Ifjúsági Tanácsadó Iroda programjaként jött létre,  igazi „közösségi freskófestésnek” bizonyult!

A 2014. június 2.-án megnyílt aluljáró- kiállítás megnyitójára, mentor kurátortársunk Velenczei Ági is meghívást kapott.  „Nagy öröm számomra, hogy egy sikeresen megvalósult programról számolhatok be, aminek a megnyitó rendezvény színes kavalkádja, az Ecseri úti aluljáróban átmenő és meg-megálló emberek érdeklődése, a bevonható fiatalok játékossága adta meg a hangulatát. A cél teljesült, amennyiben az arra járók közül is sokan újdonságként fedezték fel a tanácsadó irodát. A programban részt vevő gyerekek, rajzaikkal és a megnyitón készített közös alkotásaikkal, a vendéggyerekek zsonglőrbemutatójukkal és a meghívott Hlásznyik Attila spraymann helyszíni alkotásával emlékezetes délutánt varázsolt az aluljáróba.”

Gratulálunk az Aluljáró (és  Horizont) csapatának a sikeres programhoz, ahol úgy gondoljuk, hogy a jó kormányzás elve megvalósult! Képek „Az Én aluljáróm” program megnyitójáról: