Jó tettek lenyomata Ferencvárosban

Jó tettek lenyomata Ferencvárosban

Mecénások és adakozók formálták Ferencváros arculatát és kultúráját a XIX. század végén, a XX. század elején. Ezeket mutattuk be ingyen az érdeklődőknek június 1-jén, hogy minél többen ismerjük meg a köztereinkből, házainkból áradó nemes tradíciókat, és döbbenjünk rá az adományozás erejére.

„Jó tettek helyére, jótevők emléke nyomában” címmel rendezett két várostörténeti sétát a Ferencvárosi Helytörténeti Egyesület és a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány. A szervezők nemcsak a kerület múltját szerették volna bemutatni; céljuk volt az is, hogy felhívják a figyelmet a jótékonykodás erejére, szerteágazó hatására, így inspirálva a kerültben élőket, dolgozókat arra, hogy lehetőségeikhez mérten ismét formálják Ferencváros arculatát, légkörét.

Az első séta a „Jó tett helyére” címet visete, és Ferenc téren álló pavilontól indult 9.00 órakor. A kétórás barangolás résztvevői megtudhatták, hogyan épült fel adományokból egy városrész. A második séta címe „Jótevők emléke nyomában” volt;  a másfél órás sétán megmutattuk Wesselényi Miklós, Arany János, Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső, Fáy András, Ráday Pál és Ráday Gedeon szellemi örökségének a kerületben fellelhető nyomait.

 

Mindkét séta végállomása a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény és Egyesület volt, ahol frissítő és helytörténeti vetélkedő zárta a programot. Ezek dobogós helyezettjei ajándékot kaptak, amelyekről a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány és a rendezvény támogatói, a Púder Bárszínház, a Nándori Cukrászda, a Ludwig Múzeum, Hugo Sport, Medence Csoport, Deák Szóda gondoskodtak.

Képek a sétáról: