FAKK- van ereje a helyi közösségnek

FAKK- van ereje a helyi közösségnek

„Én már jártam egy évet iskolába és elég volt. Tudok írni, olvasni, számolni. Ha nem lenne fociedzés, nem is jönnék többet.” (Másodikos ferencvárosi kisdiák mondata a tanévkezdéskor)

Kevés pénzből fontos és nagy élményt nyújtó támogatások adhatók – ezt igazolja a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány által rendezett második Ferencvárosi „Aput a Kapuba” Kupa (FAKK)  pénzügyi beszámolója. Helyi fejlesztés, helyi forrásokból – ez az alapítvány mottója és célja, amelyet minden elemében megvalósított a második Ferencvárosi „Aput a Kapuba” Kupa (FAKK) – erről győződhettek meg az alapítvány kurátorai, amikor októberben megismerték a tavaszi kispályás focitornán kiosztott támogatások sorsát.

Az alapítványt támogató ferencvárosi cégek és az alapítvány 100 barátjának pénze és a helyben gyűjtött adományok nemcsak a közös sport, az iskola képviselete, a győzelem és a vereség élményét adta a FAKK-on résztvevő csapatok tagjainak, hanem hét iskola hét csapata összesen 370 ezer forintot kapott előzetesen benyújtott pályázata megvalósítására. Az egy iskolára jutó összeg nem nagy, mégis jelentős: az oktatási intézmények az államtól nem kapnak szabadon felhasználható forrásokat, és a szülőktől is egyre kevesebb pénz kérhető el a tanuláshoz nem közvetlenül kapcsolódó kiadásokra, így egyre nagyobb jelentőséget nyer a helyi adományozók közvetlen, személyes döntésen alapuló támogatása. A magánadományokkal, szponzori pénzekkel pontosan elszámoltak az iskolák. A József Attila Általános Iskola 50 ezer forintból focilabdákat, röplabdákat és kapuskesztyűket vásárolt: így tudják továbbra is fenntartani iskolai keretek között a heti két fociedzést, és építeni tovább egyre eredményesebb és összeszokottabb csapatukat. A Kőrösi Csoma Sándor Kéttannyelvű Általános Iskola két csapatot küldött a horvátországi Makarskára, a nemzetközi kézilabda utánpótlás tornára; az alapítványtól kapott 50 ezer forintos támogatás útiköltségüket csökkentette. A 15 csapatos tornán norvég, horvát, osztrák és bosnyák csapatokkal mérkőztek meg, majd a helyosztót egymás ellen játszották. A DOMINÓ „Ők is a mi gyerekeink” Alapítványa a 100 ezer forintos támogatással a búcsú perceit próbálta könnyebbé tenni: az iskola megszüntetése előtt a tordasi kalandparkban és a visegrádi bobpályán szereztek maradandó élményeket az intézményüket elhagyni kényszerülő gyerekek. A Weöres Sándor Általános Iskola rászoruló családok gyerekeinek táboroztatására költötte a támogatók pénzét, a Budapesti Politechnikum Alapítvány pedig a Nagy Durranás nevű, három napos biciklitúra költségeinek egy részét fedezte a Ferencvárosi Közösségi Alapítványtól kapott pénzből. „Az adományok felhasználásáról szóló pontos beszámolás nagyon fontos“ – mondta Jordán Péter, a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány kurátora – „hiszen ez tovább erősíti azt a bizalmat, amely elengedhetetlen a magánadományozás fejlődéséhez Ferencvárosban. Megdöbbentő, hogy országos átlagban az adományt kapók fele nem készít beszámolót támogatói felé, nem köszöni meg az adományt. Ennél a II. FAKK-kupa után jobban állunk, mert a hét iskolából öt időben elszámolt. A közösségi alapítványnál feladatunknak érezzük, hogy a támogatott szervezeteknek, és a támogatóknak is bemutassuk azokat az együttműködési normákat, amelyek mindkét fél számára megadják a kölcsönös tiszteleten alapuló, a közösség számára hasznos munka érzetét.“ – nyilatkozta a közösségi alapítvány FAKK-kupáért felelős kurátora. További infók  a programról itt és itt. Kérdéseikkel forduljanak Jordán Péter kurátorhoz, a 06-30-6370177-es számon vagy a [email protected] címen!