Gombok után Kabát – szezonnyitás, vissza-és előretekintéssel

A 2016 -os őszi szezont szeptember 5-én hétfőn indítottuk el, kedden már kuratóriumi találkozónk volt. Készülődünk egy újabb  intenzív időszakra, itt vagyunk már a fedélzeten, a Márton utca 10. szám alatti  irodánkban.

Kíváncsi rá, hogy mit csináltunk az első félévben, a nyári szünet előtt?

Olvassa el szubjektív, igazgatói beszámolónkat!

Gombok után Kabát

Idén tavasszal, egy brand-építésről szóló workshopon megkérdezték tőlem, hogy mi mit szeretnénk, milyennek lássanak majd mások  – mondjuk az év végén –  minket, a Ferencvárosi Közösségi Alapítványt? Azt feleltem akkor, hogy megbízhatónak, azaz olyanoknak, akik azt teszik, amiről beszélnek és mindezt átláthatóan. Vagánynak, vagyis korszerűnek és kísérletezőnek, és nyitottnak, ahova bármely kerületi szereplő szívesen és bizalommal fordul. Visszatekintve, úgy érzem, hogy jó úton járunk.

logo_AcademyJól indult az év. Utólag megérte még az is, hogy kurátortársammal a tavalyi karácsonyi rohamban egy bevásárlóközpont büféjéből, telefonon véglegesítettük a szakmai program fordításait, mivel ismét nyertünk (közel másfél millió forintot) a varsói központú Akadémia a Filantrópia Fejlesztésért szervezet Visegrádi országok közösségi alapítványait támogató pályázatán. Alapvetően intézményfejlesztésre, egy új adaptációs kísérletünk előkészítésére kértünk és kaptunk bizalmat. Ennek köszönhetően lett kiegészíthető az én igazgatói (új) munkakörrel járó bérem összege is, s  választhattam magam mellé egy remek irodai munkatársat is, a kerületben kulturális kapcsolatokkal rendelkező Trafó teamjéhez tartozó, Lucza Flóra személyében. Az igazgatói munkakör feltételeinek megteremtése pedig azt a kuratóriumi igényt jelezte, hogy mostanra kezdtük el felhúzni a kabátot, amihez évekig csak a gombokat gyűjtögettük. A kuratórium nagy felelősséggel járó és egyben bizalmat szavazó döntésében minden eddiginél határozottabban megjelent annak  a vágya, hogy az első 4 évünk után egy professzionálisabban irányított szervezetként működjünk tovább.

önkéntes _tal_Még szintén januárban, két hagyományteremtő találkozót szerveztünk. Előbb a nélkülözhetetlen önkénteseinknek köszöntük meg az addigiakat, benne az Év Önkéntese Díj átadásával- megosztott holtversenyben Balogh Réka grafikusnak és Pivarnyik Balázs fotós, videósnak odaítélve – az FKA-t támogató Élesztő Házban. Majd a Rózsavölgyi Kávéházban hívtuk össze az 5 éven át sikeresen megrendezett Ferencvárosi „Aput  a Kapuba” Kupa vállalkozói támogató körét, egy a már címében  is velünk sok rokonságot mutató rendhagyó stand-up  estre, Jordán Tamás Széllel szemben című előadására  és egy azt követő közös beszélgetésre.

BELSŐ-FERENCVÁROS NAPElsősorban Scsaurszki Tamás kurátorunk, a Belső-Ferencváros Alapunk elsőhegedűse kitartó háttérmunkájának köszönhetően, tavaszra alig több mint 300 ezer Ft hiányzott már csak ahhoz, hogy összegyűljön az Alapban az a szükséges 1 millió Ft, amiből már adományokat oszthatunk helyi közösségi programokra.  Nagyrészt ebből a célból jött létre a Belső-Ferencváros Nap támogatásgyűjtő kampányunk, izgalmas és exkluzív sétákkal a Nagycsarnokban és az Iparművészeti Múzeumban, valamint egy 9 helyi ismert ember relikviáit árverésre bocsájtó, facebookos Adomány-licittel.

radio_popup_2
Másrészt az volt a célunk, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz a kerületrész szereplői,
hogy diskurzust teremtsünk arról, milyen ma a Belső-Ferencvárosban élni/lenni, hogy mit szeretünk benne, és mit szeretnénk magunk körül látni? Kísérleti jelleggel először szólalt meg a Rádió Ráday lokális hangulatú civil netrádiónk– a Tilos Rádió támogatásával –  a Púderból. Az első adás itt hallgatható vissza.  A kampány során 376 ezer Ft-ot gyűjtöttünk, amivel meghaladtuk a kívánt célt is. A kuratórium dolgozik az összeg felhasználásának lehetséges módjainak meghatározásán, a végleges döntése előtt októberre megint tervezünk egy közösségi rádióműsort. Több mint 10 magánszemély és vállalkozó közvetlen támogatója volt az Alapnak, további 50 fő felett volt a közvetett résztvevő-támogatók száma, tucatnyi cikk ajánlotta a kampányunkat elismerően, és két szuper önkéntes segítette a munkánkat, Dávid Ferenc közösségi rádiós, helyi lakos és Krumpli Béla fotós és blogger.

plakatA3_PRESS02Egy 2014-ben megvalósult kolozsvári tanulmányúttal kezdődött az álmodozás erről a programról, majd  idén június 18-án tudtuk megrendezni az első magyarországi Swimathon 2016 adománygyűjtő eseményt. A Kőér utcai uszoda pályáin 70 civil úszott, s azt megelőzően kampányolt, gyűjtött adományt általa sokra tartott civil ügyekért. A három együttműködő civil partnerszervezettel együtt, közösen összesen több mint 8 millió Ft támogatást gyűjtöttünk, közel 1400 felajánlásból. A támogatott ügyek között volt egy fiatal anyákat, kisgyermekes családokat összekapcsoló Anyahajó Anyaközpont (Anyahajó Egyesület), egy szenvedélybetegeknek szóló Ferencvárosi Felépülési Központ terve (Kék Pont Alapítvány), a csontvelő transzplantáción átesett gyerekek családjait befogadó Démétér Ház (Démétér Alapítvány) bővítése és az eseményt szervező és a helyi közösségi adományozást népszerűsítő Ferencvárosi Közösségi Alapítvány működését megerősítő Fix Pont program. A támogatást nyert programok megvalósításai legkésőbb az ősszel indulnak. A kampány igazi mozgósító erejét és sikerét azonban nem csak a gyűjtött pénz nagyságában mérhetjük! Fontos határt léptünk át azzal, hogy ilyen nagy tömeget megmozgató rendezvényünk ezidág még nem volt. Több tucat önkéntes bevonásával, négy, korábban egymással együttműködésben nem álló civil szervezet közös munkájaként valósulhatott meg a program, magánadományozók, közép-és kisvállalkozások és nagy cégek partnerségével.  Sikerült közelebb hoznunk egymáshoz  több helyi civil  és üzleti szereplőt, akiket eddig talán csak az ismeretlentől való félelem tartott távol egymástól. Mi, a sokszor bénult, magunkat eszköztelennek érző civilek láthattuk, hogy vannak olyan technikák, amelyek még rendelkezésünkre állhatnak a forrásszerzésben, ill. a kampány megmutatta, hogy az ún. nehéz ügyek is nagyobb figyelmet kaphatnak egy könnyen szerethető közegbe helyezve. Most is fontos volt nekünk, hogy mindenki a neki leginkább megfelelő módon adhatott a közösségének (pénzt, szakértelmet, önkéntes munkát, saját terméket). A Swimathon egy olyan közösségi és támogatásgyűjtő esemény lett, egy nagy közös “társasjáték”, amelyben ki-ki részvétele  legalább annyira fontos volt, mint az összegyűjtött  pénz. A hazai közösségi alapítványok fejlesztéséért létrejött Közös Alapon programmal együttműködve, tervezzük a kampány know-how-jának, tapasztalatainak összefoglalását és disszeminációját. További Swimathon 2016 infók a honlapunkon itt.

Az önálló kampányoldal itt látható, az akció facebook eseménye itt, programról készült összefoglaló videónk itt tekinthető meg. (angol felirattal is)

swimathon úszók

Alapítványunk kuratóriumi elnöke, Benedek Gabriella résztvett a közösségi alapítványok menekült-ügyben szervezett nemzetközi  találkozóján, Brüsszelben. Az FKA saját menekültügyi munkacsoportot is létrehozott és elkezdtük annak feltérképezését, hogy a kerületben kik, ill. mely civil csoportok, milyen saját válaszokat adtak eddig a menekült-válság kezelésére. Ferencvárosiakként különösen  fontosnak tartjuk, hogy egy szines és befogadó kerületért, közösségért tájékozódjunk/tájékoztassunk, és tegyünk aktívan a  jövőben is!

infografikák_kuratorok_kicsiMiután idén nyár elején egy minden eddiginél nagyobb léptékű támogatásgyűjtő kampányunk volt, és jelentősen megnőtt idén az FKA által  gyűjtött támogatások aránya, különösen sürgetőnek éreztük két szakmai – módszertani kérdés alaposabb végiggondolását: 1. hogy nézzen ki pontosan  a jövőben az FKA támogatáspolitikája és miként mérjük az általunk támogatott közösségi programok  közösségre gyakorolt hatását? 2. a támogatott szervezeteket miként kisérjük végig  a megvalósítási folyamatban, vagyis mi lehet és legyen a kísérő-kurátorok szerepe, feladata? Ezekről a kérdésekről is sokat beszéltünk az idén július elején, Pécsett, megtartott kuratóriumi tervező–stratégiai napokon, s e közös gondolkozást az ősszel folytatjuk. Utazásunk egyben tanulmányút is volt, látogatás a Mo-n immáron másodikként bejegyzett közösségi alapítványnál, a Pécsi Közösségi Alapítványnál. Örülünk, hogy már vannak követőink, és szurkolunk azért, hogy a Közös ALapon országos program szakmai támogatásával hamarosan máshol is hasonló szervezetek működését ünnepelhessük!

És a további terveink? Itt követhetőek!

Budapest, 2016. augusztus

Barna Erika