Elszakítani a gyereket a géptől? Sikeres pályázatok Erdélyből

Elszakítani a gyereket a géptől? Sikeres pályázatok Erdélyből

Szűk- és tágabb értelemben közösségépítő iskolarádiót és a számítógép “fogságából” kiszabadító kosárlabda-bajnokságot támogatott többek között az elmúlt években, jelentős és vissza nem térítendő adománnyal, a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány. Hasonló – és teljesen más – pályázatokat vár most a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány.

Erdélyben több város élete már nehezen volna elképzelhető közösségi alapítvány nélkül. Az első közösségi alapítvány – Romániában és magyar nyelvterületen egyaránt – 2007-ben alakult Székelyudvarhelyen. Tavaly már 99 közösségi eseményt szerveztek és 56 pályázatot támogattak, így érdemi tapasztalatuk van a gyerekeket mobilizáló, az ő életkörülményeiket javító pályázatok terén. Ajánlásukkal két sikeres pályázatot, jó gyakorlatot mutatunk be.

Mikrofont kaptak a LemezlovaSOKK

Közösségépítő, szórakoztató és informatív – vélhetően e három tulajdonság ötvözete miatt találta támogatásra érdemesnek a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány kuratóriuma a LemezlovaSOKK pályázatát. A diákok célja az újszerű iskolarádió létrehozásával társaik megmozgatása, a hétköznapok színezése, és a fontos információk, a mindennapok híreinek eljuttatása a hallgatóság felé. A kezdeményezést a tanárok is támogatták, a szerkesztésbe, műsorkészítésbe részt vehettek az érdeklődők, így már az új rádió léte is erősítette az iskolai közösséget. Talán a legnagyobb élmény a karaoke volt mindenki számára, hiszen akkor sikerült az egész iskolát, még a tanárokat is kicsalogatni a folyósóra, és mindenki együtt énekelt – írták projektbeszámolójukban a szervezők. A rádió köré lassan közösség épült: „A csapatban mindenki azzal foglalkozik, ami az erőssége. Van, aki a hangoláshoz ért, van, aki tudja, milyen zenére van szüksége a diákságnak, és van, aki tudja, hogyan kell híreket és eseményeket figyelemfelkeltően tálalni. Na és persze van egy jó képességű bemondónk is. E mellett a diákok is részt vesznek a rádiós életben. Ők is jelentkezhetnek segédnek, viszont van, amikor mi kérjük őket, mert sok a tennivaló.” – áll a beszámolóban.

 Szabadulás a számítógép “fogságából”

A kosárlabda népszerűsítése és a fiatalok kiszabadítása a számítógép fogságából – ezt a két célt tűzték maguk elé a Street ball szervezői. A háromfordulós, körmérkőzéses, több korcsoportban bonyolított kosárlabda-bajnokságra a vártnál több csapat jelentkezett, így számos érmet és sok gólkirályi címet oszthattak ki a szervezők. Mindez saját értékelésük szerint is különleges teljesítmény, mert a jelek szerint részlegesen sikerült visszaszorítani a netfüggőséget, és a csapatok annak ellenére jelentek meg a szombat reggeli fordulókon, hogy a péntek este Székelyudvarhelyen is a szórakozásé.

(bardócz iván)

 Most Ön jön!

Hasonlóan szabad szellemű pályázatokra már itthon is van fogadókészség: a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány „Majd adok én neked!” címmel hirdetett pályázatot. Részletek alább:

 

A felhívás teljes szövege itt olvasható. A pályázati adatlapot innen lehet letölteni.

Ferencvárosi Közösségi Alapítvány

Pályázati Felhívás

 

A Ferencvárosi Közösségi Alapítvány Ferencvárosi Gyermekalapja pályázatot hirdet

A Ferencvárosi Gyermekalap átfogó célja a kerületi gyerekek és fiatalok segítése (az egyetemi évekig bezárólag), hogy a bennük rejlő tehetséget és tettrekészséget a lehető legteljesebb mértékben saját és környezetük életének jobbítására fordíthassák és ezzel megalapozhassák hosszú távú kötődésüket Ferencvároshoz.  Ezért olyan civil programokat támogatunk, amelyek a kerületi gyerekek és fiatalok mindennapjait teszik színesebbé, biztonságosabbá, tartalmasabbá és gazdagabbá. Elsősorban (de nem kizárólag) olyan pályázatokat várunk, amelyek

–    lehetőséget teremtenek a ferencvárosi gyerekeknek/fiataloknak az őket foglalkoztató kérdések bemutatására;

–    segítik kibontakozni a gyerekekben/fiatalokban rejlő tehetséget;

–    lehetőséget biztosítanak a gyerekek/fiatalok színvonalas kulturális, szabadidős, sport programokon való részvételére;

–   a gyerekek/fiatalok körében népszerűsítik a közösségért való felelősségérzetet, az önkéntes munka örömét, a helyi adományozás kultúráját és a lakóhely megismerésének fontosságát.

Megkülönböztetett figyelmet szentelünk azon tervek finanszírozásának, amelyek az állampolgári-közösségi aktivitásra építenek, újszerű vagy máshol nem támogatott módon foglalkoznak egy-egy témával.

Bármilyen kerületi civil szervezet és be nem jegyzet csoport pályázhat. Örömmel vesszük a pályázásban nagy tapasztalattal bíró szervezetek, csoportok jelentkezését, ugyanakkor különös figyelmet fordítunk a kevés tapasztalattal rendelkezők pályázatára is.

A pályázaton elosztható összeg 750,000 forint. A pályázatokról a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány kuratóriuma dönt.

Pályázatok beadásának határideje 2014. március 17.

Az érdeklődők mihamarabb keressék Scsaurszki Tamás kurátort a 20/243-8491-es telefonszámon vagy a [email protected] email címen.

 

A Ferencvárosi Közösségi Alapítványt magánszemélyek hozták létre azért, hogy adománygyűjtő, támogatásosztó és közösségfejlesztő tevékenységével emelje az itt élők-dolgozók életminőségét, hozzájáruljon Ferencváros fejlődéséhez és erősítse a kerületi közösségeket. Az alapítvány politikai pártoktól és az önkormányzattól függetlenül működik.

A Ferencvárosi Gyerekalap támogatói:

Manga Cowboy, Púder Bárszínház ,C-Vision Kft, 9ker.babamama.info, FEVIX, ITH Hungary Kft, Kalotherm Zrt., Csárdi és Csárdi Kft., Lehel Park Kft., Bokréta Management Kft., TRX Consulting  Kft., FEVE, Evol Kft., Dima Kft.

KÖSZÖNJÜK!