Columbo autója

Élménykalendárium december 10. 17-20 óráig, Két Egér Könyvesbolt

Vathy Zsuzsa saját és Lázár Ervin könyveiből ajándékoz

szubjektív beszámoló

Izgatottan várjuk a találkozót Vathy Zsuzsa írónővel a Két Egér könyvesboltban a Ráday utcában. János, a bolt vezetője mondja, hogy nagyon kiszámíthatatlan az utca és a bolt forgalma az adventi időszakban, megtippelni sem meri, hogy hányan leszünk. Nézegetjük a könyveket, Alíz a másfél éveseknek valókat, én hétéves lányomnak szeretnék új könyveket ajándékozni karácsonyra. A választék óriási, nem is értem, hogyan férhet el ennyi könyv egy ilyen kis helyen. Megérkezik Zsuzsa, felkísérjük a könyvesbolt emeleti részében lévő ülős-beszélgetős térbe, leülünk. Bemelegítésképp elmondjuk neki az Élménykalendárium programsorozat lényegét. Ekkor érkezik meg első vendégünk, aki az írónő három könyvét hozza dedikálni. Majd beállít egy másik hölgy, aki szegről-végről ismeri az írónő családjá És így indul el a közel kétórás beszélgetés Ferencvárosról, a Lónyai és a Ráday utcákról, Mátyásföldről, Sashalomról. Régi ismerősök is szóba kerülnek, akárcsak a kerületben végbement változások és Gross Arnold; a hazai könyvkiadásról, a turkálókról, a bírósági ülnökösködésről és az Orczy-kert tervezett átépítéséről is híreket és véleményt cserélünk. Engem legjobban az írónő utolsó könyve, a Columbo autója érdekel, amelyik egy kivételesen tehetséges roma fiatalember életét meséli el. Ennek is kerületi apropója van, hiszen Roland a Dzsumbujban él szüleivel és három lánytestvérével. Zsuzsa sokat mesél a családról, a könyv keletkezésének körülményeiről. Meleg, szeretteljes hangja empátiát ébreszt a könyv főhősével szemben. Végül a könyv egyetlen nála lévő példányát nekem ajándékozza, dedikálva.

Miközben lassan a búcsúra készülődünk, rájövök, hogy én ezt szeretem az életben: kis társaságban beszélgetni, megismerni, hogy mások mit gondolnak olyan dolgokról, amiről nekem is véleményem van. S mikor, ha nem karácsonykor ajándékozzam meg magam egy olyan tevékenységgel, amit szeretek?

Zsuzsa elment, s én azon veszem észre magam, hogy még mindig a könyveket nézegetem. Keresem, melyik rám vár. Már meg is van, tudtam, hogy megtalálom: Ervins Lãzãrs: Berziãns un Dideki. Valószínűleg az egyetlen magyar gyermekkönyv, amelyet lefordítottak lett nyelvre. Holnap el is küldöm lett unokaöcséimnek karácsonyra Valmirába. Azután visszajövök ajándékért a lányomnak – ő „csak“ itt lakik a Ráday utcában.”

Tamás

ÉLMÉNYKALENDÁRIUM NAPRÓL-NAPRA

Az ÉLMÉNYKALENDÁRIUM a Ferencvárosban programsorozat mottója: “Helyben, közösen”. 2012.december 8 és 16.-a között közel húsz ingyenes program várja a kilencedik kerületben élőket, dolgozókat, és a Ferencvároshoz kötődőket.Buzdítjuk a kerületieket, vegyenek részt, ismerjék meg egymást, hiszen mindenki adhat valamit a közösségének, ahogyan sokat kaphat is tőle.