Az erősebb nem: HANEM

Az erősebb nem: HANEM

HANEM koncert a Stúdió K Színházban

Élménykalendárium, 8. nap

szubjektív beszámoló

Útban a Stúdió K felé, egy tüntetésbe botlottam a Múzeum kertnél, ahol gimnazista diákok tiltakoztak  jövőjük elcsaklizását számonkérve. Bármennyire is jogos volt a dörgés, néhány perc múlva már nem fagyra, szélre és skandálásra, HANEM valami meleg, barátságos, intim közegbe kívánkoztam. HANEM aztán  ami a színházban fogadott,  az minden elképzelésemet felülmúlta!

A tavaly alakult HANEM női zenekarral, ezzel a kivételesen jól sikerült formációval, az alapító, Nádori Lídia, műfordító, ferencvárosi lakos,  40. születésnapjára lepte meg magát. Szenvedélyes pesti tangózenekar, zongorával, nagybőgővel, hegedűvel, az elmaradhatatlan tangóharmónikával, és olyan sok féle színű- szagú énekhanggal, hogy erre az estére magam is elhiszem a hatalmas közhelyet, igenis nálunk vannak a leges legszebb nők a világon! Nézem Murányi Mártát ahogy ül a színpad szélén, szinte  szenvtelen tekintetettel, aztán mikor belekezd a Volver fájdalmasan szép dalába,  akkor jövök rá, hogy mennyire hagytam magam átverni! Almodóvar, ha hallaná, talán ebben az esetben mégis kivételt tenne, és szerepet ajánlana egy nem spanyol nőnek is következő filmjében. Később az újságíró Rick Zsófi  sem hegedül, HANEM pimaszul és egyszerűen,  játékos unottsággal, fanyar  iróniával  énekel kuplét vagy éppen  China Forbes világhírű dalát. (A magyar szöveg is egy nő, Szlukovényi Katalin stílusérzékét dicséri)   A szöveget hallgatva azon kapom magam, hogy jólesik az emlékeimen röhögni, az összes rettenetesen unt,  de hajnalig végignyomott bulin, ahol a  konyha falának támaszkodva, cigivel a szájban, mindig volt egy mentsvár: gyújtsunk rá! De van azért itt igazi díva is, igaz, nem francia színpadokról,  HANEM magyar. Bíró Kriszta, Parti Nagy Lajos szövegével idézi fel Piaf  Padamját, de annyi erővel, hogy ha most köszöntene be  a világvége  a színházba, garantáltan rá merném bízni magam. A nagybőgős Sváb Ági maga a megtestesült nyugalom,  a biztos háttér, nem szélvész. Nem is lep  meg, amit a zenekar  honlapján olvasok róla, hogy kedvenc állata a csiga. És végül a zenekar alapító, (most) zongorista Lici, számomra az autonóm, erős nő, igazi megtestesítője. Kézben tart és támogat,  megteremti magának amire vágyik, és közben mégis képes szelíd és hálás maradni.

A végére rájöttem, hogy a HANEM-et nem attól nevezik női zenekarnak, mert 5 csaj játszik benne, HANEM mert  érzéki és szenvedélyes,  őrült és gyengéd,  pimasz és királynői, támogató és lázadó.

A  ruhatárban vettem csak észre, hogy ma estére “véletlenül” piros-feketébe öltöztem…

Élmény volt ma itt Nőnek lenni!!

Era