A SWIMATHON 2016 sajtóanyaga

A SWIMATHON  2016 sajtóanyaga

Több mint 8 millió Ft felajánlás gyűlt össze az első magyar SWIMATHONON

70-en vállalták, hogy úsztak számukra fontos civil ügyekért az első magyar Swimathon támogatásgyűjtő sporteseményen,   2016. június 18-án, szombaton délelőtt, a Magyar Úszás Napján, a Kőér utcai Uszodában. Az önkéntes úszókat, akik közt civilek és ismert emberek – köztük világhírű operatőr, újságírók, orvosok, üzletemberek, zenészek, segítő szakemberek – egyaránt voltak, illetve közvetve az általuk képviselt civil ügyeket a www.swimathon.hu kampányoldalon keresztül lehetett támogatni pénz felajánlásokkal. Az esemény kapcsán több mint 8 millió Ft felajánlás érkezett, közel 1400 támogatótól.

A támogatott ügyek között van egy fiatal anyákat, kisgyermekes családokat összekapcsoló Anyahajó Anyaközpont (Anyahajó Egyesület), egy szenvedélybetegeknek szóló Ferencvárosi Felépülési Központ terve (Kék Pont Alapítvány), a csontvelő transzplantáción átesett gyerekek családjait befogadó Démétér Ház (Démétér Alapítvány) bővítése és az eseményt szervező és a helyi közösségi adományozás népszerűsítését zászlajára tűző Ferencvárosi Közösségi Alapítvány (FKA) működését megerősítő Fix Pont program. A támogatást nyert programok megvalósításai legkésőbb az ősszel indulnak.

Angliában 1986 óta léteznek ilyen programok, általuk már nagyon sokféle, kiemelten fontos közügyre sikerült ráirányítani a társadalom figyelmét és gyűjteni számukra komoly adomány-összegeket. Angliában a Swimathonok igazi nemzeti eseménynek számítanak, amelyhez örömmel és büszkeséggel csatlakoznak ismert emberek és támogatók. (Diana hercegnő is egyik lelkes pártolója volt a programnak) De a szomszédos országokban sem ismeretlen ez a kísérlet. Romániában több közösségi alapítvány is sikerrel rendezett már ilyet. Működő Swimathon programot 2014-ben egy tanulmányút keretében látott a szervező FKA, a Kolozsvári Közösségi Alapítványnál, s innen jött a hazai adaptáció ötlete.

A szervező FKA azt is vállalta, hogy ferencvárosi nagyvállalatokat felkeresve, felkéri őket arra, válasszanak ők is a támogatható civil ügyekből és támogassák azt úgy, hogy munkatársaik közül  is csatlakoznak az úszóikhoz. A ferencvárosi BP, a Zwack Unicum Nyrt. és  a K&H Bankból voltak úszói a csapatoknak, ill. utóbbi a rendezvény költségeihez is hozzájárult. A Ferencvárosi Közösségi Alapítvány Mo-n az első közösségi alapítvány, 2011 végén jött létre. Céljuk a helyi adományozás fejlesztése, a helyi közösségek fejlődését szolgáló tevékenységek támogatása és a lokális identitás erősítése. További infók a Swimathon 2016-ról: www. swimathon.hu.