A közösségi alapítványok és a migráció – a Global Fund workshopján jártunk

IMG_7887

 

Mit jut először eszébe Szicíliáról? Sokaknak a maffia, ami persze nem véletlen. A Szicília dél-keleti részén elhelyezkedő Messinaban mi is találkoztunk vele több helyszínen is – illetve szerencsére csak az emlékével. A sötét múltat néhány éve már sikerrel írja derűsebb jelenné a Messinai Közösségi Alapítvány, igazán szemléletes és látványos eredményeket felmutatva: korábban drogelosztó központ működött ott, ahol ma az alapítvány kellemes irodái vannak; az alapítvány közreműködésével átalakított tengerparti konferenciaközpont és impozáns kiállítótér korábban szintén a maffia használatában volt, ma pedig izgalmas kiállításoknak és találkozóknak a helyszíne. A helyi közösségi alapítvány sikerei mögött rengeteg munka és egy új szociálpolitikai megközelítés következetes megvalósítása, valamint a különböző ágazati szereplők összefogása áll; az említett példák azonban jól mutatják, hogy a közösségi alapítványok igazán fontos társadalmi hatásokat generálhatnak, a legégetőbb társadalmi problémákra is reagálva.

Messina így inspiráló helyszín volt ahhoz a kétnapos találkozóhoz, amelyre a Global Fund for Community Foundations hívta össze közösségi alapítványok és más civil szervezetek képviselőit, hogy közösen gondolkodjunk arról: mi a közösségi alapítványok  szerepe a tömeges migráció támasztotta kihívások kezelésében és egyáltalán, van-e egyáltalán bármiféle szerepük? Míg az utóbbi kérdésre egyértelmű igen volt a válasz, az előbbi kérdésre – hagyományoktól, az adott ország politikai-társadalmi kontextusától függően – eltérő és sokszínű helyi megoldásokat említettek a résztvevők. A különbségek megnyilvánulnak például abban, hogy milyen fokú az együttműködés a különböző ágazati szereplőkkel (állami, önkormányzati, üzleti), vagy hogy közvetlenül (a terepen) vagy egyfajta közvetítőként dolgoznak-e az egyes közösségi alapítványok. Egyetértés volt azonban abban, hogy hosszú távú tervezés szükséges, hogy hangsúlyosak az emberi történeteket és fontos a rugalmasság és a tapasztalatok megosztása.

Különösen inspiráló volt hallani, hogy Kanadában milyen nagyszabású, a befogadott szír menekültek integrációját célzó programot valósított meg a kanadai közösségi alapítványok hálózata a 2016-ban hivatalba lépő kormányzat felkérésére, egy nagyvállalat jelentős pénzügyi támogatásával. A Trag Alapítvány támogatja a belgrádi InfoPark működését, amely többek között információkkal, képzésekkel és más lehetőségekkel támogatja a Belgrádba érkező és ott hosszabb-rövidebb ideig tartózkodó  menekülteknek. Hallottunk főzőiskoláról a várnai közösségi alapítványtól, ahol az újonnan érkezők és a helyiek kulináris hagyományai találkoznak.

 

Hogy mi jut eszünkbe először Szicíliáról? A közösségi alapítványok és a változás lehetősége.

A Global Fund beszámolója a találkozóról ITT olvasható (angolul).