A Démétér Ház bővítése – a Démétér Alapítvány támogatható projektje

A Démétér Ház bővítése  – a Démétér Alapítvány támogatható projektje

A Swimathon 2016-on támogatandó program célja

A csontvelő-transzplantáción átesett, de még gyakori orvosi ellenőrzést, nyomon követést igénylő vidéki gyermekek és családjuk elhelyezésére 2006-ban óriási társadalmi összefogással felépítettük a Démétér Házat, amely jelenleg 9 családot képes befogadni. Kisbetegeink száma évről évre nő, ezért létfontosságú a bővítés, hogy minden család számára biztosítani tudjuk az „otthon” lehetőségét a hosszú kórházi kezelés alatt.

Az igény/ a probléma, amire a projektben megoldást kínálunk

A Szent László Kórház Csontvelő-transzplantációs Osztályán 1992 óta mintegy 550 őssejt-átültetés történt gyermekbetegeknél. Az osztályra az egész országból érkeznek betegek, akik hosszú (átlagosan 3-4) hónapokat töltenek el kórházunkban, otthonuktól távol.

A család kettészakad, egyik szülő a beteg gyermekkel a kórházban, a másik otthon, az egészséges testvérrel, testvérekkel. A Démétér Ház lehetőséget biztosít arra, hogy a család együtt lehessen.

A gyermekeknek állapotuk javulásával nem kell az osztály falain belül maradniuk, így lelki gyógyulásuk is felgyorsul.

A kedvezményezettek/célcsoport, akiket a projekttel el kívánunk érni

Célcsoportunk, az osztályunkon kezelt összes gyermek és családjuk, ez évente kb. 350-400 embert is jelenthet. Egy gyermeknek még akkor is, ha egészséges a szülő, a család jelenti a biztonságot. Ennek jelentősége megsokszorozódik a hosszú hónapokig tartó betegség, kórházi kezelés esetén. A lehetőség arra, hogy a család minden tagjával megmarad a személyes kapcsolat, csökkenti a szociális izoláció veszélyét. Valljuk, hogy gyógyuláshoz elengedhetetlen a lelki és szociális jóllét!

A projektben tervezett tevékenysége


A Démétér Házat 6 apartmannal, tanuló szobával, tornateremmel, pszichológiai foglalkoztatóval, biztonságos játszó szobával, konyhával, mosó és szárító helyiséggel szeretnénk bővíteni. Azon túl, hogy újabb 6 családnak tudjuk biztosítani, hogy együtt lehessenek, a rehabilitációhoz szükséges helyiségek biztosítását is nagyon fontos előre lépésnek tartjuk.   Az építkezést 3 ütemben tervezzük. Az első ütemben, az alsó szint mélyítése, földmunkák, szigetelés, tetőszerkezet javítása, külső nyílászárók cseréjét tervezzük. Ezen munkálatokat nem szakíthatjuk meg, az állagmegóvás érdekében. A második ütemben a belső kőműves munkák, szerelvényezés, burkolások elvégzése a célunk. A harmadik ütemben pedig a festések és a ház berendezésével befejezhetjük a ház bővítését, és jöhetnek az új lakók!

A projekt tervezett költségvetése, röviden 
A teljes építkezés 100millió Ft-ba kerül. Az első ütem megvalósításához 40millió Ft-ra van szükségünk, ennyit össze kell gyűjtenünk, hogy megkezdhessük a bővítést. Az építési engedély és a kivitelezési terv már elkészült és ki is fizettük a költségeit. A második ütem 35, a harmadik pedig 25millió Ft-ba kerül a költség becslés alapján.

A Swimathonon gyűjtött támogatásunk tervezett felhasználása

A Szent László Kórház területén lévő pavilonok, így a Démétér Ház is védett épület. A Swimatonon gyűjtött támogatást arra szeretnénk fordítani, hogy az épület műemlék jellegét biztosító bejáratot, kazettás és ívelt nyílászáróit felújítsuk. Ezek az épület legszebb részei, így méltó cél a megóvásuk. Ezen munkák kivitelezését az első ütemben kell elvégeznünk, ennek költsége 3.5, 4 millió Ft.

Milyen hatást remélünk a projekt megvalósulásától és hogyan kívánjuk mérni azt?

Jelenleg a helyhiány miatt, egy apartmanban több anyukát vagyunk kénytelenek elhelyezni, ami sajnos jogos panaszokat eredményez.

A program megvalósítása után, az osztályunkon kezelt minden vidéken élő gyermek és családjuk számára biztosítani tudunk saját apartmant, ami lehetővé teszi, hogy nem csak a gyermek ápolásában aktívan részt vevő szülő, hanem a család többi tagja is bármikor több napra együtt lehessen. Ezt egyértelműen mérni tudjuk, a szülők elégedettségének mérésével. A rehabilitációhoz szükséges, jól felszerelt foglalkoztató helyiségek pedig megfelelő körülményeket biztosítanak kisbetegeinknek a tanuláshoz, gyógytornához, a testi-lelki gyógyuláshoz. A fejlesztő szakembereink értékeléséből látni fogjuk, hogy milyen mértékben nő a foglalkozások hatékonysága.

A projektet megvalósító civil szervezet neve és célkitűzése

Démétér Alapítvány

A Démétér Házat alapítványunk egy komplex gondozási és utógondozási program részeként működteti. E program hiánypótló kezdeményezés, melynek célja, hogy a csontvelő-átültetésen átesett krónikus beteg gyermekek gyógyulási esélyei javuljanak, valamint az utókezelések lelki-fizikai elviselése mind a betegek, mind a család számára könnyebb lehessen. 2009 augusztusában a sikerült elindítani programunkat, melynek célja: kinyújtott segítő kézzel enyhíteni a fent megfogalmazott nehézségeket a transzplantáció előtt, alatt és után.

Szervezeti adatok

A Démétér Alapítvány adatai
Szervezet megnevezése: Démétér Alapítvány
Jogi státusza: Közhasznú Alapítvány
Alapítási év, hely: 2005. december 14. Budapest
Közhasznú jogállásról szóló végzés száma: 9. Pk. 60.821/2005/4.
Közhasznúságba vétel időpontja: 2005. december 14.
Bírósági nyilvántartási szám: 9721
Székhely: Budapest, 1224, Csóványos u. 9.
Adószám: 18256110-1-43
Bankszámlaszám: Budapest Bank 10102086-56951900-01000002

Honlap: www.demeterhaz.hu

Kontakt személy: Sedlák Gabriella   e-mail: [email protected]  Tel: +36 70 621 7711

További infók: www.swimathon.hu