BELSŐ-FERENCVÁROS ALAP

Alap a Belső-Ferencvárosért

Az elmúlt évek változásainak, fejlesztéseinek egyik következménye, hogy egyre több olyan személy fordul meg Belső-Ferencvárosban, aki máshol lakik, de ehhez a kerületrészhez kötődik: itt dolgozik, itt tanul, vagy ide jön szórakozni. A Ráday utcából Kultucca lett, a főváros egyik kedvelt szórakozó-negyedének központjává vált, fesztiváljai mára hagyományt teremtettek. Számos külföldi és hazai nagyvállalat helyezte a körzetbe irodáit. A nemzetközi viszonylatban is elismert Budapesti Corvinus Egyetem új épületegyüttessel gazdagodott, s hamarosan(?) megnyitja kapuit a dunaparti CET, a kerület új kulturális és bevásárlóközpontja.

A nagyléptékű fejlesztések, pozitív hatásuk mellett, azt is eredményezték, hogy a lakosság egy része kicserélődött, s a régóta itt lakók kevéssé ismerik az újonnan beköltözőket és a sok bejárót, akiknek szintén fontossá vált ez a városrész. A lakosság és a szórakoztató-kulturális negyed működtetői, látogatói valamint az itt dolgozók közötti párbeszéd jó lehetőséget kínálhat a kölcsönösen előnyös együttélésre.

Az FKA feladatának tekinti, hogy segítse a kötődést és a biztonságot adó emberi kapcsolatok kialakítását és megtartását, bátorítsa a kerületrészhez kötődő emberek cselekvőkedvét, erősítve azt, hogy képesek kialakítani egy olyan kerületrészt, ahol mindnyájan jól érezhetik magukat.

Az FKA Belső-Ferencvárosért Alapja pénzbeli támogatást nyújt olyan kerületi lakossági, közösségi kezdeményezéseknek, amelyek segítik

  • közösségi programok és alkalmak szervezését, ahol a lakosok találkozhatnak, ismerkedhetnek egymással, és megbeszélhetik az őket érintő ügyeket;
  • alkalmi és állandó találkozóhelyek kialakítását, fejlesztését, s a közös használatú terek közösségi programokkal való megtöltését;
  • a helyi vállalkozások, a lakosok, a civil szervezetek, és a helyi intézményrendszer kommunikációját és együttműködését;
  • inspirálni a kerületrészben működő jelentős vállalkozói kört, hogy anyagi és más jellegű erőforrásaival (pl. infrastrukturális háttérrel, szakértelemmel) hozzájárulhassanak működésük közvetlen környezete életminőségének javulásához, s kapcsolódhassanak a helyi közösség életéhez.

 

Kivételes esetekben támogatást kaphatnak olyan kezdeményezések is, amelyek nem illeszkednek a fenti tevékenységi körökbe, de egybevágnak a Belső-Ferencvárosért Alap általános céljaival.

 

Kerületi lakossági, közösségi kezdeményezések alatt olyan tevékenységeket értünk, amelyet Ferenvároshoz kötődő személyek indítanak és végeznek el és a kerület fejlődését és az itt élő közösségek erősítését szolgálják.

 

Nem támogatható tevékenységek:

  • politikai szervezeteket közvetve vagy közvetlenül támogató tevékenységek;
  • állami és önkormányzati feladatkörbe tartozó tevékenységek;
  • kimondottan gazdasági hasznot eredményező tevékenységek.
Jelenleg támogatókat keresünk, azaz az elkülönített alapok feltöltése folyik, ezért egyelőre nem fogadunk pályázatokat. Ugyanakkor nagyon fontos számunkra, hogy már most megismerkedhessünk azokkal a civil szervezetekkel, lakossági csoportokkal, akik a jövőben pályázni szeretnének az FKA-hoz. Tehát ha Ön úgy érzi, hogy olyan érdekes és hasznos tevékenységet folytat vagy éppen új tervei vannak, amelyekre szeretné felhívni a figyelmünket, kérjük, írjon nekünk. Írja le röviden, hogy hol és mit csinál, hogyan kapcsolódhat munkája a Belső Ferencvárosért Alaphoz.  Ha felveszi velünk a kapcsolatot, vállaljuk, hogy közvetlenül értesítjük pályázati kiírásainkról.
Ha Ön úgy gondolja, hogy egy kisebb összeggel vagy akár egy nagyobb adománnyal szeretné támogatni a Belső Ferencvárosért Alap céljait, vegye fel velünk a kapcsolatot. Minden támogatásnak örülünk, mely közelebb visz a pályázatok kiírásához, mely kerületi csoportok kezdeményezéseit támogatja ebben a témában! Ha szeretne az alapítvány kurátoraival személyesen találkozni, mi szívesen állunk elébe.

Kapcsolódó cikkek:

Információ pályázóknak

Információ támogatóknak