Stúdió IX. avagy az önkéntes-bázisú kommunikáció kísérlete

Stúdió IX. avagy az önkéntes-bázisú kommunikáció kísérlete

2014 utolsó negyedévében egy új projektbe vágtunk, amelyre –  ha a ferencvárosi közösségi alapítvány céljait, küldetését tekintve igaz, hogy ez egy közösségi kísérlet, egy nagy  és komoly kaland, úgy erre a kommunikációs programra – méginkább illik a kísérletező jelző! Lehetséges hogy  beletörik a bicskánk, de ha mégsem, akkor egy egészen egyedülálló modellt sikerülhet létrehoznunk a civil szervezeti kommunikáció világában. Szerencsénkre, az Akadémia a Filantrópia Fejlesztéséért Lengyelországban,  a Visegrádi országok   V4 programjában oly módon támogatja a lengyel, magyar, cseh és szlovák közösségi alapítványok működését, a – a Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, valamint Charles Stewart Mott Foundation segítségével – hogy pályázati úton nyújt pénzügyi segítséget innovatív ötletek megvalósításához és működési fejlesztésekhez. A programgazdák  elképzelése szerint  aktív, stabil és önszerveződő helyi közösségeket támogatnak  a visegrádi országokban. A program küldetése a közösségi alapítványok fejlesztése,  önállóságuk támogatása és a közösségek szükségleteinek kielégítése.

2014-ben mi is pályáztunk az Akadémiához, hogy erősítsük a kommunikációnkat, hogy minél többen, minél érdekesebbet halljanak annak kapcsán, min kísérletezünk mi itt a Ferencvárosban. Úgy látjuk, hogy paradigmaváltásra van szükségünk a megszokott szervezeti kommunikációhoz képest, megteremtve ezzel egy valóban közösségi diskurzus alapjait. Nem pusztán mi magunk szeretnénk beszámolni a céljainkról, programjainkról, hanem igyekszünk bevonni  kommunikációnkba magát a célcsoportot is. Nem arra kértünk pénzügyi támogatást, hogy egy professzionális helyi kommunikációs ügynökséget  megfizetve növeljük az ismertségünket,  hanem egy másik útra teszünk kísérletet.

Pályázatunk nyert, az Akadémia 2015 decemberéig segíti  alapítványunkat  a Stúdió IX. programunkon keresztül. Közvetlenül támogatják egy kommunikációs munkatárs – projekt koordinátori megbízási díját, illetve jellemzően kommunikációs eszközöket tudunk az adományból vásárolni és az irodánk infrastrukturális fejlesztéséhez kaptunk segítséget.

Egy olyan önkéntes kommunikációs Stúdiót/műhelyt szeretnénk létrehozni és működtetni, amelynek tagjai képesek saját élményű, egyszerű anyagokat (blog, fotó, videó,stb) tudósításokat is elkészíteni.

A közös munkát  3 központi érték köré építjük:

Személyesség –  Közös felelősség –  Közösségi élmény.  

A legalapvetőbb célunk a kommunikációban az, hogy lássuk, itt  a kerültben mindenki képes adni. Pénzt, ötletet, élményt, munkát, időt, figyelmet. Ki kell alakítanunk egy olyan közösségi diskurzust, amiben a személyes hang kitüntetett figyelmet kap, ezáltal közvetlenül megismerhetjük a közösségben lévő egyedi értékeket, véleményeket és igényeket!

Ki és hogyan kerülhet kommunikációs csapatunkba? 

Bárki, aki ferencvárosi kötődésű, érdekli a közösségi alapítvány működése, célja, csapata és szívesen megosztja véleményét általában a környezetében történő dolgokról. Aki blogot ír, olvas, kedveli a helyi kötődésű sajtó termékeket és közösségi fórumokat, esetleg maga is résztvesz ilyenben vagy vezet ilyet. Aki érdeklődő, nyitott, jó íráskészségű, vagy a a vizuális kommunikációs eszközökkel bánik jó, és minimum nincsenek ellenérzései a modern infokommunikációs platformok és technikák iránt.

Aki szereti a jó történeteket hallgatni és elmesélni is!

Aki magára ismert, küldjön egy mailt a [email protected] címre Barna Era kurátor társunknak, a Stúdió IX. projekt koordinátorának!