Két óra alatt, több mint 40 ezer font cserélt gazdát

Két óra alatt, több mint 40 ezer font cserélt gazdát

Négy  civil projekt – köztük  egy hátrányos helyzetű gyerekek készségfejlesztéséért dolgozó, egy drog-és alkoholfüggők rehabilitációját segítő, egy a gyerekek otthoni környezetéhez igazodó, dél-afrikai  tanoda típusú kezdeményezés és egy a börtönből szabadultaknak szóló  életvezetési tanácsadási,  coaching program – összesen több mint 40 ezer font támogatást gyűjtött be, a The Funding Network idei utolsó, karácsonyi adománygyűjtő estjén. Mindezt úgy, hogy az érintett civil szervezetek  képviselőinek 6-6 perc jutott a reflektorfényből, és ennyi pont elég volt nekik ahhoz, hogy bebizonyítsák, érdemes rájuk áldozni! A nehéz témák dacára egy elképesztően profin előkészített és levezényelt, jó ízlésre valló, szórakoztató showt nézhettünk végig londoni látogatásunk során. A lecke fel van adva.

Bár a hajtókánkra került  etikettel, és a nevünk mellett jelzett kis zöld pöttyel kitűzték ránk azt is, hogy még újak és zöldfülűek vagyunk ebben a műfajban, ergo, eddig még csak  hasonló adományozói esten sem vettünk részt korábban, kicsit sem volt a helyzet kirekesztő vagy kínos. Sőt! Elsőként maga a szervezet elnöke szólított meg  minket a szendvicsasztal mellett, hogy megkérdezze honnan jöttünk, majd szinte zavarbaejtő  volt az örömkiáltása, hogy komolyan? Budapestről, ahonnan még korábban soha és senki?! Pár perccel később egy kedves beszédterapeuta üdvözölte, hogy a kelet és dél-Európai blokkból Bulgária, Románia és Szerbia után a magyarok is érdeklődést mutatnak. Hamar kiderült, hogy itt szokás az új vendéget köszönteni, hisz az új adományozó nagy becsben tartott, jövőbeli klubtag.

 

 

Házigazdáink, az angol gyökerű  The Funding Network (TFN) 2002-es fennállása óta több mint  6500 magánadományozót győzött meg arról, hogy támogatniuk érdemes a kiválasztott projekteket, és  205 eseményükön, 6,9 millió fontnyi támogatás gyűlt össze, 1001 nonprofit program javára.

 

 

Most leírhatnánk, hogy pontosan hogyan is csinálják, de nem fogjuk, mert az a tervünk, hogy megrázva magunkat, jövőre létrehozzuk ennek hazai,  ferencvárosi adaptációját! Aki akar, úgyis utána tud nézni a know-hownak, a szervezet honlapján, győzzön a jobbik!

Annyi  biztos, és  ennyiben publikus is, hogy ha sikerül megtanulnunk a módszert, nálunk is mindenki meg lesz becsülve, és a legfontosabb szabály, hogy mindenkinek jól kell éreznie magát ezen a találkozón. Az ügyet hozó civilnek, a mellette korteskedő támogatónak, a pénzét ajánló ismeretlen adományozónak, a fellépő vendégeknek, a szervezésben nélkülözhetetlen stábnak, és az önkénteseknek is…

Márpedig ez a közösségi alapítványok  legfontosabb küldetése. Megmutatni, hogy mindenki hozzá tud járulni ahhoz, hogy igazán nagy dolgok szülessenek egy közösségben! Van aki pénzzel, más egy ötlettel, vagy a szabad idejével, a készségeivel, hozzáértésével,  eszközeivel.

Tanulmányutunk a közösségi alapítványokat világszerte támogató  amerikai MOTT Alapítvány és a magyarországi Közös Alapon program támogatásával jöhetett létre. Köszönjük!