Ferencváros, Foci és Összetartozás. Kőrösi Zoltánra emlékezünk.

Kőrösi Zoltán ismerte és  imádta a Ferencvárost. Kezdettől fogva kapcsolatban álltunk vele,   hol kritikus visszajelzésekkel, hol  jó tanácsokkal látott el minket annak kapcsán, hogy is szólítsuk meg a helyi közösséget. Hol pedig eljött és résztvett a programjainkon. Éveken át rúgta a labdát a Ferencvárosi Aput  a Kapuba Kupán, a kerületi gyerekeket támogató, adománygyűjtő  focitornánkon, mint az Íróválogatott egyik alapembere, halálosan komolyan véve  a játékot és  a tétet. Velünk kóstolta végig azokat a különleges ferencvárosi kézművessöröket, amelyeket az Élesztőház szolgált fel nekünk egyik  támogatásgyűjtő Sörkóstolónkon. Mesélő volt, a legjobb fajtából, akitől még sokat tanultattunk volna  a  kerületről, a körülöttünk élőkről és magunkról.  53 évesen,  váratlanul hunyt el február elején. Nyugodj békében, Zoli!

Alábbi írását  – több másikkal együtt – még 2012 -ben kaptuk tőle, engedélyezve, hogy megjelentessük:

 

kőrösi_foci

 

 

 

 

 

 

 

 

Összetartozás

Kettőezer-tizenegy március huszonegyedikén, kora délután egy férfi állt a Lónyay utca és a Török Pál utca sarkán. Tavaszias, napfényes idő volt, korán jött, csalóka tavasz. A férfi egyedül állt a sarkon, férfias önuralommal, de visszatarthatatlanul sírt. A válla meg-megrázkódott, a könnyek végigcsorogtak az arcán. A járókelők bizalmatlanul kerülgették a síró embert,  míg végül egy idősebb hölgy, aki egyébként a pár lépésre működő élelmiszer-áruházból tartott hazafelé a kerekes bevásárló szatyrával, megszólította. Addigra a boltból kifelé jövet már többen is megálltak mellettük, s nem sok időbe telt, hogy az egyik kíváncsiskodó felismerje, hogy a síró férfi nem más, mint Nyilasi Tibor, a Ferencváros egykori labdarúgója, hetvenszeres magyar válogatott.

Kisebb tömeg alakult már ki a férfi körül, találgatták, vajon családi gyász, lesújtóan rossz hír érte vajon a hajdani labdarúgót. Cseperegni kezdett az eső, aztán hirtelen kisütött a nap.  Nyilasi Tibor elmondta, köszöni szépen a részvétet, nem történt semmi baj. Mindössze a Lónyay utca felől sétált a Kálvin térre, amikor itt, a közeli iskola mellett elballagva, egy nyitott pinceablak lehetett az oka, az a szag, ami abból a pinceablakból kiömlött. Mert tudja ő, olvasott már efféléről, hogy az ember a szagok elleni védekezésre a legképtelenebb, még arról is hallott, hogy az agyunk legősibb, s legösztönösebben reagáló részébe érkeznek be a szagok, nem csoda hát, hogy a legkevésbé tudatosan reagálunk ezekre az ingerekre.

De mégis.

Mert ahogy itt, a vörös téglás ház, az iskola előtt eljött, s abból a pinceablakból felcsapott a szag, akkor ő már nem is a Lónyay utcán sétált, hanem ott volt a régi öltözőben. Egészen pontosan ott volt egyszerre minden egyes öltözőben, ahol valaha is megfordult. A szagban pedig ott volt a gumi stoplik szaga, a bőrlabdák illata, ott volt a lekopott öltözőpadok savanyú párája, a gyúrópadok töredezett bőrborításának a szaga, a vizes törölközők lehelete, az alumínium stoplik hidegsége, az ificsapat öltözőjének mészszaga, a Fradi-öltöző bemelegítő-krém szaga, a frissen nyírt fű édes illata, az Austria Wien kesernyés, patikákhoz hasonlatos levegője, a Népstadion enyhe dohszaga.

Milyen szag?, kérdezte a bevásárló kocsis asszony. Itt annyi féle szag van, az ember nem is tudhatja.

Nyilasi egy pillanatra elhallgatott, értetlenül nézte a kérdezőt, aztán megrázta a fejét, mintha egy bogarat hessegetne el, és folytatta.

Abban a szagban benne volt a táskák illata, a frissen mosott mezek kipárolgása és a meccs után halomba szórt szerelések izzadtságszaga, benne volt a megérkezések izgalma és a szünetek kiabálása, a zuhanyozások és brügölések vízcseppjei,  a csapathoz tartozás szaga és a sérülések fémes íze, a cipőpaszták és műanyagok keveredése, a szürkületbe forduló délutáni edzések por és salakszaga, a bemelegítő pályák göröngyei, az argentin füvek ezüstös színe, a Fradi-pálya betonkaréjának rücskös tapintása.

Nem tehetek róla, tárta szét a karját ott a Lónyay és a Török Pál utca sarkán Nyilasi Tibor.

Nem tehetek róla.

Hát persze, hogy nem.

Nem sírt már, de a könnyek éppen úgy csíkozták az arcát, mintha egy nehéz meccs után az izzadság maszatolná a bőrét.

Éppen úgy, ahogy a kicsi eső csíkozta a Lónyay aszfaltját.

De most már jobb?, kérdezte tőle a karját megérintve a bevásárlószatyros asszony.

Nem, dehogy jobb, rázta meg a fejét Nyilasi Tibor.

Elgondolkodott, s aztán nyugodt, halk hangon szólalt meg.

Nem jobb.

Most sokkal rosszabb, felelte.

Sokkal rosszabb.

Rámosolygott az asszonyra, szelíden, de határozottan félretolta őt, majd hosszú, kissé kacsázó léptekkel megindult a Kálvin tér felé. Úgy kígyózott át a közlekedési lámpánál összetorlódott tömegen, le-lehajtott fejjel, mint aki labdát vezet az ellenfél középpályás során át.

Aztán már el is tűnt, ment tovább.