Közösségi tervezés a Ferenc téren?

Aki az elmúlt hetekben a IX. Ferenc téren sétált át, láthatta, hogy a két nagy “kőbálna” (vízjáték), még a szokásosnál is partra vetettebben áll, körbe is lettek kerítve. Most tekintsünk el attól, hogy eddig mennyi szerencsét hoztak a bálnák a Ferencvárosnak, mi, mint egy helyi közösségi alapítvány, amelynek van Ferencvárosi Közterekért Alapja is, nem mehetünk el az utcán heverő téma mellett!

A lényeg, hogy óriási táblák tájékoztatják a lakosságot arról, miszerint bárki segítheti egy kérdőív megválaszolásával a Ferenc tér átalakítását. A térhasználóktól azt kéri az önkormányzat többek között, hogy nyilatkozzanak, milyen funkciót látnának szívesen kiszolgálni? Nyugodt pihenőhelyet, vagy gyerekbarát játszóteret, netán kutyafuttatót, kellemes találkozóhelyet? –  olvashatjuk a válaszverziók között. A szervezők azt ígérik, hogy összesítik a beérkezett válaszokat, majd együttműködve a tervezéssel megbízott BME Építőművészeti Doktori Iskola diákjaival, elkészülnek a tervek.

Október 12-ig folyik a kérdőívek begyűjtése 3 helyen: a Ferenc téri Gomb Kávézóban, a Francescoban és a Liliput Családi Napköziben, vagy online : [email protected]

A közösségi tervezés általában  nagyon izgalmas kihívás. Ahogy a szakértői mondják, “mindenkire a saját élethelyzetének, valamint foglalkozásának szakértőjeként tekintünk.” forrás: KÖFE)

De aki idáig eljutott az olvasásban, abban hozzánk hasonlóan, rengeteg jogos kérdés lehet:

Hogy néz ki pontosan a Ferenc téri közösségi tervezési folyamat?

Kik vesznek részt ennek irányításában, koordinálásában?

Hogy dől el, hogy végül is mi lesz a végén?

Hogyan lehet a lakossági szempontokat összegyúrni és hogyan viszonyulnak ehhez majd a tervezői és önkormányzati szempontok?

Véletlen-e, hogy éppen az önkormányzati választási kampány  idején született az ötlet?

Mi történik majd az elkészült tervekkel?

Egyáltalán, mi az, ami tényleg köztéri tervezés kérdése, és mi tartozik máshova, mit értünk pontosan a köztér fogalom alatt? Nekünk, civileknek, milyen jogaink és kötelezettségeink vannak a közterek használatát illetően?

Ezekre mi is mind választ keresünk, utánajárunk a következő napokban és hírt adunk róla!

Addig is, ezt a tervezési folyamatot hivatott segíteni az a lakossági fórum is, amit holnap rendeznek a helyszínen, a Ferenc téren délután 5-kor! Kíváncsian várjuk…