Új Szomszédaink / Our New Neighbours

ferencvaros_2017_16

2017 nyarán indult el új projektünk “Új szomszédaink – Sokszínű Ferencváros” címmel. A projekt ötlete már korábban is felmerült az alapítvány kuratóriumában és egy 2016 elején megrendezett találkozón kapott zöld utat. Ekkor a Global Fund for Community Foundations (CFCF) nevű szervezet azt a kérdést igyekezett körüljárni, hogy a közösségi alapítványoknak milyen szerepük lehet a tömeges migrációból eredő kihívások kezelésében. A CFCF által kiírt pályázatra sikeresen pályáztunk, így idén nyáron elindulhatott projektünk.

Hogy kik az új szomszédaink? Mindazok, akik újonnan kerültek a közösségbe, akik nem az adott környezetben nőttek fel. Életünk folyamán mindannyian költözünk, lakóhelyet váltunk és rendre új környezetbe és mienktől kisebb vagy nagyobb mértékben eltérő kultúrába próbálunk beilleszkedni. Mindannyian voltunk már új szomszédok. Mi most azokat szeretnénk megismerni, akik az átlagnál nagyobb utat tettek meg, mielőtt a Ferencvárosba kerültek volna: azokat a külföldieket, akik valamilyen okból kifolyólag lakóhelyet és országot váltottak és most a kerületben élnek, dolgoznak vagy tanulnak. Szeretnénk megismerni a tapasztalataikat, azt, hogy milyen módon kötődnek a kerülethez, hogy hogyan tudjuk segíteni a beilleszkedésüket, hogyan vesznek részt/szeretnének részt venni a közösség életében. Nem utolsósorban pedig szeretnénk ezeket megosztani a ferencvárosi közösséggel is: megmutatni, hogy milyen sokszínű a kerület, mennyi ízzel, tudással és nézőponttal gazdagszik egy közösség, ha sokszínűek a tagjai.

A Global Fund for Community Foundation (GFCF) által támogatott egyéves projekt során az alábbi tevékenységeket tervezzük:

Ezúton is köszönjük a segítségüket és minden információt, amelyet megosztottak velünk!

•      kiállítást tervezünk, hogy a ferencvárosi közösséggel is megismertessük az arra vállalkozó „új szomszédaink” történeteit és a róluk készített portrékat.

Hosszú távú célunk, hogy a kölcsönös megismerkedés után az itt élő külföldiek is részesei legyenek a kerületi közösségért végzett munka örömeinek. ​Nagy álmunk, hogy legyenek a külföldiek közt  olyan új barátaink, akikkel támogatóként vagy támogatottként, munkatársként vagy önkéntesként is együttműködhetünk.

A projekt apropóján meghívást kaptunk az október elején Messinában megrendezett találkozóra, ahol megismerhettük más európai közösségi alapítvánnyal és civil szervezettel és velük együtt kerestük a választ arra, hogy mi lehet a szerepünk a migráció állította kihívások kezelésében. A találkozóról ITT olvasható beszámoló.

További információ

Polyacskó Orsolya